Zašto je dr. Melika Mahmutbegović povukla kandidaturu za (pot)predsjendicu FBiH?

2
Radiosarajevo.ba
Zašto je dr. Melika Mahmutbegović povukla kandidaturu za (pot)predsjendicu FBiH?
Foto: Radiosarajevo.ba / Melika Mahmutbegović

Mediji su 10. januara objavili da je Stranka demokratske akcije (SDA) na sjednici Kolegija te stranke, koja je održana isti dan, odlučila da za predsjednicu/potpredsjendicu Federacije BiH predloži dr. Meliku Mahmutbegović, koja je od 2015. godine obavljala dužnost potpredsjednice većeg bh. entiteta. 

Međutim, jučer je iznenada saopćeno da će bivši načelnik Novog Travika, Refik Lendo, ipak, biti kandidat ove stranke za predsjednika/potpredsjednika Federacije BiH.

Šta se, zapravo, dogodilo? Nakon što je Kadrovska komisija SDA utvrdila da je dr. Mahmutbegović prijedlog za poziciju predsjednice/potpredsjednice Federacije BiH, podršku i pohvalu za dosadašnji rad na toj poziciji istaknulo je i Predsjedništvo ove stranke. 

Komšić u UN-u: "Surova je istina, sviđalo se to nekome ili ne, da je u Srebrenici počinjen genocid"

Komšić u UN-u: "Surova je istina, sviđalo se to nekome ili ne, da je u Srebrenici počinjen genocid"

Melika Mahmutbegović prijedlog SDA za predsjednicu FBiH

Melika Mahmutbegović prijedlog SDA za predsjednicu FBiH

Međutim, dr. Mahmutbegović je na sjednici Predsjedništva povukla svoju kandidaturu što je na press konferenciji jučer obrazložio i potpredsjednik SDA Safet Softić:

"Raspoloženje u stranci do ove sjednice bilo da Melika Mahmutbegović ostane kandidat za potpredsjednika FBiH jer je stranka izuzetno zadovoljna načinom kako je obavljala funkciju. Ona je još jučer na sjednici Kolegija najavila da postoje izmjene Izbornog zakona iz izborne noći u kojima piše da predsjednik ili potpredsjednik Federacije može obnašati dva puta mandat po četiri godine. Pošto je Mahmutbegović izabrana jednom na tu poziciju, ali se taj tehnički mandat odužio na praktično dva mandata, ona je sama odstupila sa ove pozicije, ne želeći ugroziti stranku".

Potpredsjednica Mahmutbegović se, saznajemo, zahvalila Kadrovskoj komisiji i Predsjedništvu SDA na podršci i povjerenju koje joj je ukazano. Posebno se zahvalila svim građanima i članstvu SDA koje je uputilo podršku i čestitke nakon što se u javnosti pojavila informacija da je ponovo prijedlog za ovu poziciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije