Za krst, za krst: Dodikove prijetnje oružjem i novim "crvenim beretkama"

29
Radiosarajevo.ba
Za krst, za krst: Dodikove prijetnje oružjem i novim "crvenim beretkama"
Foto: Screenshot/ Nezavisne novine / Obilježavanje neustavnog dana RS

Za slavu, za slavu Obilića. Za krst, za krst Nemanjića. Za slavu, za slavu Obilića. Banja Luko naša diko...Srba ima kao lista, nema više komunista. Za krst, za krst Nemanjića. Za slavu, za slavu Obilića. Stasala je naša dika, nova Srpska Republika...Za krst, za krst...

Piše: Faruk Vele

Prijeteći je danas urlalo na ulicama Banje Luke desetine i stotine pripadnika SAJ-a, specijalne jedinice MUP-a RS, mladića naoružanih, obučenih u uniforme, sa crvenim beretkama. Istim onim crvenim beretkama koje su nosili zloglasni "Škorpioni" iz Srbije što su jula 1995. godine po bosanskim poljima ubijali vezane i nenaoružane bosanske dječake i muškarce iz Srebrenice.

"Hriste Bože raspeti i sveti, srpska zemlja kroz oblake leti...".

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Pjevali su zloglasni "Škorpioni" - i ubijali.

Nasljednici tih fašista iz devedesetih pjevali su danas tokom defilea na obilježavanju neustavnog dana RS-a, praćeni toplim osmijehom srpskog vožda Milorada Dodika, podržani zločincem Radovanom Karadžićem koji se javio iz zatvora, ali i vrhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) - čiji sveštenici su koliko jučer posvećivali oružje, a i danas sjede u prvim redovima onih koji zlokobno prijete ratom.

Za slavu, za slavu Obilića. Za krst, za krst Nemanjića. Za slavu, za slavu Obilića. Banja Luko naša diko...Srba ima kao lista, nema više komunista. Za krst, za krst Nemanjića. Za slavu, za slavu Obilića. Stasla je naša dika, nova Srpska Republika...Za krst, za krst...

Nije to nikakva poruka u slavu svoje etničke zajednice i(li) bh. entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine, već ratni i prijeteći poklič Dodika koji želi da šalje tuđu djecu da ginu "za krst" i njegovo carstvo - ovozemaljsko.

"Živjela Republika Srpska, živjela Srbija", povikao je Dodik, koji je za državne medije u Beogradu potvrdio da "RS vidi kao nezavisnu državu, u budućoj federaciji sa Srbijom".

A to želi i namjerava ostvariti oružjem koje je danas izveo na ulice!

Otkrili se "prijatelji"

Kada je početkom novembra prošle godine Dodik otvoreno zaprijetio oružanim sukobima, da će opkoliti kasarne Oružanih snaga i pozvati "prijatelje" da ih brane ako NATO intervenira zbog takvog nasilja, stvar je bila jasna. Ipak, bilo je mnogo onih, kako iz međunarodne zajednice, tako i "demokrata" koji su nezavisne novinare i intelektualce u BiH optuživali da oni - a ne Dodik - huškaju na rat!?

Iako Dodik tada nije otkrio na koje to "prijatelje" misli, oni su to sami razotkrili i potvrdili. U prvim redovima danas su bili najviši predstavnici Srbije i 'srpskog sveta', te diplomatski predstavnici Rusije i Kine.

Dok očekujemo reakciju bh. diplomatije koja mora da digne glas protiv ovakvog ponižavanja države Bosne i Hercegovine, mi se pitamo zašto su "prijatelji" BiH naivno vjerovali, i vjeruju, da je ovo što danas gledamo samo još jedan Dodikov politički igrokaza za naredne izbore!?

Neofašizam je tu

Je li naivno vjerovati da će neke sankcije zaustaviti ovaj zao duh kojeg je Dodik pustio iz boce, ona isti duh za kojim su išli Milošević, Karadžić, Mladić, Krajišnik, Koljević, Plavšić...

Ne gospodo, i vi, kao i mi, znate vrlo dobro šta je Dodik Milorad danas poručio i kuda to vodi.

O vašoj, kao njegovoj ulozi sudit će historija... No, građani Bosne i Hercegovine od toga koristi nemaju.

Oni moraju spoznati da se danas, kao i onda, možemo pouzdati samo u sebe. Ako ne žele da neki Dodikov "škorpion" sutra njih ili njihovu djecu pred strijelanje pita: "Šta se treseš?". Kao one jadnike sa Godinjskih bara kod Trnova. Naivnost ne smijemo više plaćati životima. Jer, neofašizam je tu!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (29)

/ Povezano

/ Najnovije