U utorak u Sarajevu promocija bh. putopisa "Putem svile"

0
F.V.
U utorak u Sarajevu promocija bh. putopisa "Putem svile"
Foto: Privatni album / Putem svile Hamze Ridžala i Ediba Karića

U sarajevskoj Vijećnici, u utorak, 28. juna, s početkom u 20 sati, bi će upriličeno otvaranje foto-video izložbe "Putem svile", kao i promocija prvog bh. putopisa istoimenog naziva autora Hamze Ridžala i Ediba Kadića.

Učesnici izložbe i promocije, koje se organiziraju u saradnji sa JP Sarajevo, su Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca BiH, Latif Bolat, historičar muzike, Ibrahim Carson, fotograf, Nihad Hrustenbegović, maestro koncertne harmonike, te Izedin Šikalo, urednik knjige.

"Mi smo u našem putovanju pratili pet velikih ruta Puta svile, prastare trgovačke mreže koja je po prvi put u historiji svijeta uvezala Evropu s Kinom. Put svile bio je važan ne samo za trgovačku razmjenu, već i kao platforma kojom su putovale ideje, filozofije života, religije, škole duhovnosti, kuhinja, muzika... Tako su i do nas u Bosni došle forme kulture koje su presudno oblikovale prekrasnu arabeske bosanskih identiteta“, kaže za portal Radiosarajevo.ba jedan od autora Hamza Ridžal.

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Prema njegovim riječima, putopisna knjiga koju su napisali osvjetljava i te kulturološke veze Bosne s velikim intelektualnim i duhovnim centrima u Anadoliji, Horasanu i Centralnoj Aziji.

"Ali, i donosi žive priče s tromjesečnog putovanja, opise bajkovitih gradova, zanimljivih ljudi i čudnih običaja. Također, u knjizi smo ispričali i one priče koje nisu tako lijepe, situacije u kojima smo jedva izvukli živu glavu, ali sve je to bilo dijelom našeg ukupnog iskustva putovanja", naveo je Ridžal.

Izložba "Putem svile" bit će otvorena do 4. jula u Gradskoj vijećnici Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije