Vlada odlučila: Građani će dobiti vaučer od 200 maraka za odmor u FBiH

3
Fena
Vlada odlučila: Građani će dobiti vaučer od 200 maraka za odmor u FBiH
Print Screen / Neodoljiva Pliva, Buna, Japodski otoci i Tajan

Edita Đapo, ministrica okološa i turizma u Federaciji BiH kazala je u četvrtak u Mostaru kako je Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici donijela dva vrlo važna zakona, Zakon o turizmu i Zakon o boravišnoj taksi.

Đapo je dodala kako je za turizam u ovoj godini izdvojeno 5 miliona maraka iz Budžeta FBiH.

"Mi smo s 1.5 miliona izašli u susret inicijativi 78 zastupnika u Zastupničkom domu koji su tražili da se taj iznos izdvoji za Ski lift na Ponijerima, s obzirom na to da je jako star i opasan za turiste. Dva miliona ići će kao vaučeri građanima", rekla je ministrica.

Dodik prijetio Vukanoviću: "Kad ne budem predsjednik naći ću te da se obračunam s tobom"

Dodik prijetio Vukanoviću: "Kad ne budem predsjednik naći ću te da se obračunam s tobom"

Naglašava kako je Vlada za vrijeme pandemije pomogla turističkim djelatnicima i privredi, ali kako ove godine želi pomoći građanima.

"S obzirom na porast cijena želimo da građani barem jedan dio svog slobodnog vremena provedu na odmoru. Vaučer u iznosu od 200 maraka dijelit će se putem internet platformi kao što su ekupon, kupi.ba, odmoriubih.ba i sličnim platformama koje prodaju turističke pakete unutar Federacije BiH", dodaje Đapo.

Smatra kako bi se putem korištenja ovih platformi uklonila diskriminacija, jer će apsolutno svako ko plati karticom dobiti vaučer od 200 maraka, dok je najmanji paket 250 maraka.

"Naravno, ovaj program će trajati dok se ne potroše ova dva miliona, a najkasnije do 31. decembra ove godine. Pomoći ćemo tako građanima, ali samim time i privredi. Nadam se da ćemo ovime motivirati građane da posjete sve ljepote Bosne i Hercegovine", podvukla je ona.

Drugi program je, dodaje Đapo, podrška medijima: "Maksimalan iznos koji će moći dobiti mediji, odnosno web portali, printani mediji i turistički magazini bit će 25 hiljada maraka. Njihova obaveza je pisati o ljepotama Federacije BiH kako bismo motivirali građane da što više vremena provode u ovom entitetu i upoznaju se s ljepotama svoje zemlje."

Đapo je na kraju rekla kako je usvojen i program pomoći ruralnim područjima pri čemu će svi koji iznajmljuju i koji su registrirani u sistemu u ruralnim područjima moći dobiti pomoć od hiljadu do 20 hiljada maraka.

"Zadnji program je podrška razvoju zimskom, odnosno planinskom turizmu za što će biti izdvojeno od 100 do 350 hiljada maraka", zaključila je ministrica Đapo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije