Vijeće za provedbu Deklaracije: Tražićemo energičnije djelovanje EU

0
Radiosarajevo.ba
Vijeće za provedbu Deklaracije: Tražićemo energičnije djelovanje EU
Foto: Unsplash.com / Ilustracija

U prostorijama Centra za promociju civilnog društva danas je održana konferencija za medije na kojoj su se obratili Miro Lazović, predsjedavajući Vijeća (Forum parlamentaraca BiH 1990), prof.dr. Ivo Komšić (HNVBIH), mr.sc. Emir Zlatar (VKBI BIH) i Jasmin Emrić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine.

Lazović je javnost upoznao sa najznačajnijim činjenicama sa susreta koje je u ime Vijeća imao sa ambasadorima PIC-a i Visokim predstavnikom u zgradi OHR-a u Sarajevu. Na ovom susretu istaknut je značaj i uloga organizacija civilnog društva u procesima koji određuju euro-atlanski put Bosne i Hercegovine.

Vijeće za provedbu Deklaracije ostaje predano saradnji sa Visokim predstavnikom u BiH gosp. Schmidtom i njegovim angažmanom koji ima za cilj jačanje demokratskih procesa u BiH kao i očuvanje mira i stabilnosti. Vijeće je PIC-u prezentiralo svoje ključne stavove koji se tiču neophodnih izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH u kontekstu provedbe presuda ESZLJP iz Strazbura jer Bosna i Hercegovina svoju budućnost može graditi isključivo kao država punih ljudskih prava i sloboda svih njenih građana na cijelom teritoriju BiH.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Posebno je podcrtana važnost Rezolucije Vijeća Evrope 1513 iz 2006. godine koja se iz nejasnih razloga ne nalazi na stolu prilikom pregovora.

Vijeće za provedbu Deklaracije donijelo osam ključnih stavova

Vijeće za provedbu Deklaracije donijelo osam ključnih stavova

Zastupnik Jasmin Emrić prezentirao je najznačajnije elemente sa susreta koji se nedavno održao u Briselu sa predsjednikom Evropskog vijeća g. Charlesom Michelom. Iako u Briselu nije parafiran dokument jasno je da je Evropsko vijeće kroz ponuđeni dokument zauzelo stav da budući politički procesi i ograničene izmjene Ustava BiH kao i Izbornog zakona moraju obuhvatati presude ESZLJP i Mišljenje venecijanske komisije, na što su potpisnici Deklaracije o ustavnim i drugim reformama od početka insistirali.

Ovo je veliki iskorak Evropskog vijeća, mada treba voditi računa da pojedini domaći politički akteri ni do sada nisu držali do svojih riječi, a pojedini su kao što je HNS predlagali su izmjene Ustava koje nisu u skladu presudama ESZLJP iz Strazbura.

Profesor Komšić podcrtao je debakl politike Plenkovića i Čovića u Briselu jer je sasvim jasno da se kroz ponuđeni dokument Evropskog vijeća, u kojem je učestvovao i premijer Hrvatske, odbacuju dodatne etničke podjele u BiH i omalovažavanje građana BiH zbog svoje etničke pripadnosti.

Bosna i Hercegovina ima pravo biti uređena, u najmanju ruku, kao što su uređene susjedne države Hrvatska i Srbija. Od ovoga se neće odustati, a ako politička rukovodstva susjednih država smatraju ispravnim koncepte koje nude u BiH neka ih prvo provedu u vlastitim državama.

Vijeće za provedbu Deklaracije: Snažan odgovor građanske BiH

Vijeće za provedbu Deklaracije: Snažan odgovor građanske BiH

Zlatar se javno zahvalio svim Evropskim parlamentarcima, Uredu OHR-a, bivšem Viskom predstavniku Švarcu Šilingu, zastupniku u Budestagu Ahmetoviću, pozitivnim porukama diplomata UK i SAD, koji su podržali Deklaraciju i principe na kojima istravaju naše organizacije civilnog društva, koje okupljanju građane BiH, Bošnjake, Srbe, Hrvate, Jevreje, Rome..

U narednom periodu kontakti sa EU parlamentarcima će se intenzivirati kako bi se izvršio pritisak na destruktivne političke snage u BiH, od kojih neke kao što je lider SNSD otvoreno provodi interese Ruske Federacije, koji nisu blagonakloni prema EU i NATO putu Bosne i Hercegovine.

Migracije građana ne samo iz BIH, već i iz drugih država Zapadnog Balkana sasvim jasno idu prema državama Zapadne Evrope, SAD, Australije, a nikako prema Ruskoj Federaciji, pa stoga bi svaki pametan i racionalan politički lider koji želi “štititi interese” svojih građana jasno prepoznao “znak” koji daju građani sa naših prostora – to su EU i NATO integracije.

Kada građani BiH ili entiteta RS budu masovno svoju perspektivu tražili u Ruskoj Federaciji tek tada bi se mogli shvatiti politički potezi i strategije koju bi našu državu vodili u neke druge integracije. Trenutno na sceni imamo licemjernu politiku kojom se lideri “kriju” iza tzv. nacionalnih interesa, a u stvari brane vlastite interese, stečene pozicije vlasti, izazivaju nemir i nesigurnost, a vlast koriste radi benifita uskih grupacija koje ih podržavaju. Upravo zbog jasnih činjenica aktuelna etnička vlast ne pruža demokratsku perepektivu građanima ni iz vlastitog naroda a kamoli građana BiH u cjelini.

Vijeće za provedbu Deklaracije insistiraće na energičnijem djelovanju institucija Evropske unije, posebno spram onih pojedinaca i političkih organizacija koji ne žele osigurati građanima BiH ostvarivanje punih ljudskih prava i sloboda i vladavinu prava koja je neophodna da bi BiH profunkcionisala kao demokratska država.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije