Veliki protest žena u Sarajevu: 'Naša bol vaš je sram'

1
Radiosarajevo.ba
Veliki protest žena u Sarajevu: 'Naša bol vaš je sram'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Protest "Naša bol vaš je sram" u Sarajevu

Zbog svirepog ubistva koje se desilo u utorak u Bihaću, gdje je suprug usmrtio svoju suprugu, širom Bosne i Hercegovine danas je organiziraa protestna šetnja.

Još jedan slučaj femicida potresao je javnost u Bosni i Hercegovini, kada je u utorak objavljena vijest da je Enes Odobašić iz Bihaća zadavio svoju suprugu Edinu Odobašić i na taj način joj oduzeo život i ostavio bez majke njihovo maloljetno dijete.

Kako bi se u narodu još više probudila svijest o ovom slučaju, koji nije prvi u Bosni i Hercegovini, u nekoliko gradova naše zemlje održana je mirna protestna šetnja.

Masakr koji je zgrozio svijet: Danas 31. godišnjica od '48 sati pepela i krvi' u Ahmićima

Masakr koji je zgrozio svijet: Danas 31. godišnjica od '48 sati pepela i krvi' u Ahmićima

Ubistvo žene nije porodična tragedija već femicid: 48% žena u BiH iskusilo je neki oblik nasilja

Ubistvo žene nije porodična tragedija već femicid: 48% žena u BiH iskusilo je neki oblik nasilja

Zakonska rješenja nisu adekvatna. Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Saša Magazinović oglasio se na Twitteru također o ovoj temi.

Samo podatak da su mediji od 2017. do danas izvijestili da je ubijeno više od 60 žena u BiH, a samo tokom ove godine osam žena je ubijeno od strane partnera je dovoljan razlog zašto društvo više ne smije šutjeti, zašto institucije moraju početi ozbiljno shvatati ovaj problem i zaštiti žene! 

Protest
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Protest "Naša bol vaš je sram" u Sarajevu

Kazao je Magazinović kako su njegove inicijative i pitanja da se femicid definiše kao posebno krivično djelo s posebnim kaznama, vlasti ignorisale.

“Definisanje femicida kao posebnog krivičnog djela s posebnim kaznama – biti će prvi zakonski projekat na kojem ću raditi u novom mandatu, zajedno sa organizacijama za zaštitu ženskih prava. Konkretni koraci vec naredne sedmice! Do sada je vlast ignorisala i pitanja i inicijative”, naveo je Magazinović.

Tako je bilo u Sarajevu, gdje je ekipa portala Radiosarajevo.ba pratila mirnu šetnju žena.

Pogledajte šta smo zabilježili:

Protest žena u Sarajevu: Naša bol vaš je sram

Posted by Radio Sarajevo on Friday, October 14, 2022

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije