Učenici iz Tuzlanskog kantona od ponedjeljka u školskim klupama

1
Radiosarajevo.ba
Učenici iz Tuzlanskog kantona od ponedjeljka u školskim klupama
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlada usvojila Naredbu Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona predloženu na današnjoj sjednici štaba.

Shodno današnjoj odluci Vlade TK, sve naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva ostaju na snazi do daljnjeg. Ministar zdravstva TK Božo Jurić na press konferenciji za medije je kazao da je epidemiološka situacija na području TK još uvijek složena, javlja Tuzlanski.ba

"Sagledavajući trenutnu situaciju nismo značajno odstupali od mjera i preporuka koje su trenutno na snazi. Novost je da učenici i studenti prekidaju sa izvođenjem online nastave od ponedjeljka", kazao je Jurić.

Od Ministarstva obrazovanja i nauke je zatraženo da nastavu na univerzitetima, visokoškolskim ustanovama, u srednjim školama i osnovnim školama (redovne i paralelne osnovne i srednje škole) organiziraju na način kako je bila realizirana u periodu prije uvođenja online nastave, a predškolske ustanove i ustanove za rad sa djecom sa posebnim potrebama nastavljaju sa radom.

Do daljnjeg ostaju na snazi i naredbe i preporuke donesene od strane Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona donesene u ranijem periodu, koje se odnose na ugostiteljske objekte i javni prijevoz, obustava posjeta domovima za stara i iznemogla lica na području Tuzlanskog kantona, obustavu izvođenja praktične nastave za sve učenike i studente koju istu obavljaju u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona osim za studente XII semestra Medicinskog fakulteta (klinički staž).

Dozvoljava se izvođenje hladnog operativnog programa u općoj anesteziji u svim javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama bolničkog nivoa na području Tuzlanskog kantona do nivoa od 30 posto redovnog operativnog programa. Pružanje specijalističko – konsultativnih i dijagnostičkih zdravstvenih usluga bolničkog i vanbolničkog nivoa treba obezbjediti u skladu sa potrebama građana, uz uvažavanje ljudskih i tehničkih mogućnosti ustanova u trenutnim epidemiološkim uslovima.

Od svih javnih i privatnih zdravstvenih ustanova je zatraženo da tokom radnog procesa striktno poštuju i nadziru preporučene epidemiološke mjere, uključujući i prisustvo pacijenata na otvorenom prostoru van objekata. Od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, nadležnih gradskih/općinskih inspekcija i Uprave policije Tuzlanskog kantona traži se nastavak aktivnosti u smislu kontrole provedbe donesenih naredbi.

Zabranjuje se obavljanje svih vannastavnih aktivnosti (dodatna nastava, kursevi, škole stranih jezika, ustanove za edukaciju odraslih, treninzi u zatvorenom prostoru i sl.), te se preporučuje upotreba online alata za edukaciju, te organizovanje trenažnih procesa na otvorenom, dok je realizacija ispita dozvoljena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije