U Sarajevu protesti protiv Milanovića: Građani donijeli sapun, parfem i nakurnjak

19
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu protesti protiv Milanovića: Građani donijeli sapun, parfem i nakurnjak
FOTO: Radiosarajevo.ba / Protesti ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu

Nekoliko bh. građana, okupljeno oko neformalne grupe 'Restart' protestvovalo je danas ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu.

Imali su nekoliko zahtjeva prema visokim zvaničnicima susjedne nam zemlje, a predsjedniku Zoranu Milanoviću su donijeli poklon.

Jedna gospođa je u kesi donijela sapun, parfem i 'nakurnjak'.

Dodik ponovo negirao genocid i Bošnjake nazvao muslimanima: "Mogu da žive na 25 posto teritorije"

Dodik ponovo negirao genocid i Bošnjake nazvao muslimanima: "Mogu da žive na 25 posto teritorije"

"Milanović će se sigurno obradovati poklonu. Radi se o simboličnom poklonu. Tu je jedan miris, jedan sapunčić i jedan 'nakurnjak' – ako bude dolazio u Sarajevo da se ne prehladi. Pošto smo mi pažljivi i miroljubljivi – mislim da će to gospodinu prijati", kazala je žena.

Protesti ispred Ambasade Hrvatske u BiH  - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Protesti ispred Ambasade Hrvatske u BiH

Organizator Suad Đozić naveo je kako je hrvatska ambasada mjesto protesta iz razloga što se ova zemlja intenzivno miješa u poslove Bosne i Hercegovine.

"Sve što se dešava u BiH, a povodom ovoga što HDZ radi je po instrukcijama Hrvatske. Ako se već pregovara o izmjenama Izbornog zakona BiH – tražimo da puste unutrašnje faktore da se dogovore", rekao je Đozić, prenosi N1.

Navodi kako su zahtjevi ambasadi Hrvatske dostavljeni prije sedam dana, kao i najava protesta, no da im je danas saopšteno kako najavu niko nije zaprimio, te da im se iz ambasade niko neće obratiti.

Protesti ispred Ambasade Hrvatske u BiH  - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Protesti ispred Ambasade Hrvatske u BiH

Ostale zahtjeve građana okupljenih oko ove inicijative upućenih na adresu susjedne zemlje prenosimo u cijelosti:

1. Da R. Hrvatska prestane sa diplomatskom agresijom na Bosnu i Hercegovinu i da se ne miješa u ustavno uređenje naše zemlje. Potrebno je da R. Hrvatska kao članica EU uvaži sve presude Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda BiH i Mišljenje Venecijanske komisije

2. Da R. Hrvatska osudi presuđenu politiku UZP i izvine se Bosni i Hercegovini za sve posljedice koje je takva politika napravila;

3. Da visoki politički zvaničnici iz R. Hrvatske kroz svoje izjave i konkretno političko djelovanje poštuju suverenitet i političku nezavisnost države Bosne i Hercegovine, te da je ne tretiraju kao specijalan slučaj, nego kao susjednu državu koja je na putu ka članstvu u EU;

4. U cilju stvaranja i održavanja dobrosusjedskih odnosa i bilateralne saradnje sa državom Bosnom i Hercegovinom građani pozivaju zvaničnike R. Hrvatske da prilikom posjeta Bosni i Hercegovini ne zaobilaze diplomatski protokol, te da time iskažu poštovanje prema njenim institucijama;

5. Da R. Hrvatska vrati imovinu koja je u vlasništvu Bosne i Hercegovine, kao i da ugovore o korištenju resursa BiH (npr. voda iz Buškog jezera), potpisuje s državom BiH – stajalo je u njihovom saopštenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije