U FBiH u pripremi zakon o osuđenim pedofilima: Hoće li biti uspostavljen registar osuđenih osoba?

0
Fena
U FBiH u pripremi zakon o osuđenim pedofilima: Hoće li biti uspostavljen registar osuđenih osoba?
Foto: Fena / Zakon je u pripremi

U Federaciji Bosne i Hercegovine, u pripremi je zakon o uspostavi registra o osuđenim pedofilima, a cilj je zaštita djece i maloljetnika od takvih osoba.

Jedan od predlagača, delegat u Domu naroda Federalnog parlamenta Jasmin Duvnjak, vjeruje da će donošenje ovog zakona biti među prioritetima novog saziva oba doma Federalnog parlamenta zbog društvenog značaja teme.

U izjavi Agenciji Fena, Duvnjak podsjeća da je javna rasprava završena nakon što je odlukama Parlamenta određena ljetos, kada je tekst ponuđen u formi nacrta.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Seksualno nasilje u BiH, problemi i rješenja: "Prvi korak - pooštravanje kazni za počinioce"

Seksualno nasilje u BiH, problemi i rješenja: "Prvi korak - pooštravanje kazni za počinioce"

Uspostava registra

S unesenim, kvalitativno novim prijedlozima iz javne rasprave, uskoro će ponovno biti upućen u parlamentarnu proceduru, tada već u formi prijedloga.

I u toj fazi su moguće intervencije amandmanima članova Parlamenta ako na dnevnom redu ne bude po skraćenom postupku.

Kao i svaki drugi zakonski akt, na snagu može stupiti kad prijedlog odobre oba doma Parlamenta Federacije BiH većinom glasova i u istom tekstu.

Nezvanično je nazvan 'zakonom protiv pedofila', a puni službeni naziv mu je Nacrt zakona o posebnom registru osoba pravomoćno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u Federaciji BiH.

Zajedno s Duvnjakom, predložili su ga delegat u Domu naroda Aner Žuljević i Lana Prlić, članica Predstavničkog doma.

Suština je uspostava registra kao dugoročne baze podataka u Federaciji BiH o osuđenim pedofilima. Registar treba da sadrži podatke o imenu i prezimenu osuđenog, mjestu, općini i državi rođenja, jedinstvenom matičnom broju, kao i detaljima značajnim za fizičko prepoznavanje i fotografijama lika osuđenog.

Jedan od prijedloga iz provedene javne rasprave je da u bazi bude i DNK profil pedofila.

Registar bi vodila policija, a ako ima opravdanog interesa, podaci bi mogli biti ustupljeni organizacijama, ustanovama, institucijama i udruženjima koja imaju neposredan kontakt s djecom, kao i drugim organima, organizacijama i ustanovama nadležnim za vođenje postupaka zaštite prava i interesa djece.

Osuđeni pedofili

"Organi iz stava 1. ovog Člana obavezni su da prilikom prijema u radni odnos ili angažovanja odredenog lica za obavljanje poslova koji dovode do neposrednog kontakta sa djecom, zatraže od nadležnog organa za vođenje registra podatak da li je to lice upisano u registar. Ukoliko lice za koje se traže podaci nije upisano u kaznenoj evidenciji koja se vodi u Federaciji Bosne i Hercegovine, organ nadležan za vođenje registra obavezno će zatražiti podatke o osuđivanosti za krivična djela iz Člana 2. ovog zakona od nadležnog organa koji tu evidenciju vodi", citat je iz predloženog zakona.

Osuđeni pedofili morali bi se nakon izdržavanja kazne zatvora obavezno javljati redovno nadležnoj policiji i ne bi smjeli posjećivati škole, vrtiće, igrališta, igraonice, dječije manifestacije i sl. U slučaju putovanja van mjesta stanovanja, najkasnije 24 sata prije puta bi morali o tome obavijestiti nadležne te navesti odredište i dužinu putovanja.

Svaku promjenu ličnih podataka morali bi prijaviti u roku od tri dana, predviđeno je između ostalog u Nacrtu ovog zakona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije