U Banjoj Luci danas konstituirajuća sjednica NSRS

1
Fena
U Banjoj Luci danas konstituirajuća sjednica NSRS
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Narodna skupština RS

Konstituirajuća sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) novog, jedanaestog saziva, zakazana je za danas u Banjoj Luci.

U skladu s Poslovnikom, prvom sjednicom, do izbora novog predsjednika NSRS, predsjedavat će najstariji poslanik Nataša Radulović, uz pomoć generalnog sekretara Nebojše Zgonjanina i tri najmlađa poslanika iz tri političke partije s najvećim brojem mandata, Anje Ljubojević, Aleksandra Trninića i Nebojše Drinića.

Kako je rečeno prošle sedmice nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, dogovoreno je da predsjednik NSRS bude iz Ujedinjene Srpske, te da je kandidat za tu poziciju Nenad Stevandić.

Pas Zigi koji je tražio ljude pod ruševinama u Turskoj se priključuje potrazi za nestalom Dankom (2)

Pas Zigi koji je tražio ljude pod ruševinama u Turskoj se priključuje potrazi za nestalom Dankom (2)

Poznat datum konstituirajuće sjednice Narodne skupštine RS

Poznat datum konstituirajuće sjednice Narodne skupštine RS

Na sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka u NSRS 11. novembra usvojen je prijedlog odluke po kojoj bi Narodna skupština u ovom sazivu trebalo da ima četiri potpredsjednika.

Na konstitutivnoj sjednici NSRS zakletvu će položiti novoizabrani poslanici, te predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz srpskog naroda Željka Cvijanović i novoizabrani potpredsjednici Republike Srpske Davor Pranjić i Ćamil Duraković.

Osim izbora predsjednika i potpredsjednika NSRS, te polaganja svečane zakletve, predviđeno je i imenovanje generalnog sekretara i zamjenika generalnog sekretara NSRS.

Također, u predloženom dnevnom redu je i pokretanje inicijative za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te pokretanje inicijative za izbor delegata u Vijeće naroda RS.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je prošle sedmice izjavio da će, kada dođe vrijeme za izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, gdje se bira pet delegata iz srpskog naroda, oni imati zajednički prijedlog za četiri, koji će doći iz SNSD-a.

Prema potvrđenim rezultatima izbora, u novom sazivu NSRS bit će: SNSD sa osvojenih 29 mandata; SDS sa 13; PDP sa osam, Socijalistička partija Petar Đokić-NDP-SNP sa pet; Pokret za državu sa pet, Demokratski savez-DEMOS sa pet mandata, zatim Ujedinjena srpska sa osvojena četiri mandata, Za pravdu i red - lista Nebojše Vukanovića sa četiri; DNS sa četiri; a Narodna partija Srpske-Darko Banjac-PUS-Prva SDS sa tri i SPS - Goran Selak sa tri mandata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije