Tragom informacije o pojeftinjenju prirodnog gasa: Plaćaju li građani BiH najskuplji plin u regiji?

2
Radiosarajevo.ba
Tragom informacije o pojeftinjenju prirodnog gasa: Plaćaju li građani BiH najskuplji plin u regiji?
Foto: EPA / Ilustracija/Plin

Pojeftinjenje prirodnog gasa u Federaciji BiH trebalo bi dovesti do pada cijena centralnog grijanja u Kantonu Sarajevo, rečeno je danas Feni iz KJKP Toplane.

Glasnogovornica Toplana Irma Aščerić navela je da su upoznati iz medija da je Energoinvest zatražio od Vlade FBiH odobrenje za umanjenje cijene prirodnog gasa za 9,6 posto.

"U cilju zadovoljstva naših korisnika u Kantonu Sarajevo, Toplane će nakon što budu imale konačnu informaciju o pojeftinjenju gasa uputiti zahtjev Vladi KS za korigovanje cijena centralnog grijanja u skladu s umanjemon cijenom gas", rekla je Aščerić, te pojasnila da konačnu odluku o cijeni centralnog grijanja donosi Vlada KS.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Nakon plina, iz "Toplana" najavljuju pojeftinjenje cijena grijanja u KS

Nakon plina, iz "Toplana" najavljuju pojeftinjenje cijena grijanja u KS

Međutim, sve su ovo statistički podaci, a situacija u praksi je sasvim drugačija. Postavlja se pitanje - plaćaju li i dalje građani BiH najskuplji plin u regiji? Vjerovali ili ne, cijene plina se čak razliku u Federaciji BiH i bh. entitetu RS.

Ako govorimo o potrošnji prirodnog gasa u domaćinstvima u našoj domovini, cijena se izražava na osnovu utroška prema metru kubnom (m3). S druge strane u susjednim zemljama,prije svega u Srbiji i Hrvatskoj, cijena se izražava na osnovu utroška prema kilovat satu (kW/h).

Prema podacima Sarajevogasa, cijena prirodnog gasa trenutno u Federaciji BiH bez PDV-a, od 1. oktobra 1,175 KM za domaćinstva, a sa PDV-om 1,375 KM po metru kubnom.

U bh. entitetu RS cifre su malo drugačije. Prema podacima Sarajevogasa iz Istočnog Sarajeva, cijena za domaćinstva bez PDV-a je 1,251 KM, a sa PDV-om 1,463 KM. Drugim riječima, cijena je viša u odnosu na Federaciju BiH.

Kada je riječ o Srbiji i Hrvatskoj, cijena prirodnog gasa je znatno manja nego u Federaciji BiH i RS. Čak je nebitno da li se ta vrijednost pretvori u kubne metre ili i kilovat sate.

Energoinvest poslao zahtjev Vladi FBiH: Plin će uskoro biti jeftiniji - evo za koliko

Energoinvest poslao zahtjev Vladi FBiH: Plin će uskoro biti jeftiniji - evo za koliko

Za period od 1. oktobra 2022. godine, cijena prirodnog gasa za domaćinstva u Srbiji iznosio 35,11 dinara po metru kubnom, odnosno, 0,53 KM bez PDV-a. S druge strane, građani Srbije plaćaju utrošak po kilovat satu i prema podacima Srbijagasa trenutna cijena za domaćinstva je 3,42 dinara po kilovat satu.

Kada je riječ o Hrvatskoj cijena prirodnog gasa je za isti taj period bila je između 1,10 i 1,20 KM bez PDV-a, što je nešto više od 4,50 kuna (oko 0,61 eura). I u Hrvatskoj građani Hrvatske plaćaju utrošak po kilovat satu i prema podacima HEP-a, cijena bez PDV-a je 0,063 eura.

U Sloveniji je na zvaničnoj stranici Ureda za statistiku objavljeno da je prosječna cijena prirodnog gasa za domaćinstva u Sloveniji u trećem kvartalu 2022. godine porasla za 22 posto i iznosila je 0,094 eura po kilovat satu. Međutim, s obzirom na to da su uvedene određene vladine mjere i subvencije, građani Slovenije plaćaju utrošak gasa 0,073 eura po kilovat satu bez poreza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije