Tegeltija, Turković i Bevanda s Varhelyijem: U fokusu kandidatski status BiH

2
Fena
Tegeltija, Turković i Bevanda s Varhelyijem:  U fokusu kandidatski status BiH
Foto: Vijeće ministara BiH / Tegeltija, Turković i Bevanda s Varhelyijem

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) i ministri vanjskih poslova i finansija Bisera Turković (SDA) i Vjekoslav Bevanda (HDZ) razgovarali su danas s evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku Oliverom Varhelyijem o evropskom putu BiH i ostvarivanju napretka po definiranim ključnim reformskim prioritetima.

Tegeltija je izrazio očekivanje da će Evropsko vijeće polovinom decembra potvrditi dodjelu kandidatskog statusa BiH, dodajući da bi takva odluka relaksirala odnose unutar BiH i usmjerila fokus svih političkih aktera na evropski put i potrebne reforme.

Oliver Varhelyi u Sarajevu: Nadam se da će BiH u decembru biti dodijeljen kandidatski status

Oliver Varhelyi u Sarajevu: Nadam se da će BiH u decembru biti dodijeljen kandidatski status

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Istaknuto je da Vijeće ministara BiH ostaje predano evropskim integracijama i usaglašavanju politika i standarda s pravnom stečevinom Evropske unije.

Tokom susreta razmijenjena su mišljenja o BiH-EU dijalogu o okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prevladavanju energetske krize i podršci budžetima u narednom periodu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

O sastanku se na svom Facebook profilu oglasila i Bisera Turković.

"Počeo je važan sastanak rukovodstva Vijeća ministara sa komesarom za proširenje Evropske unije Oliverom Varhelyijem.

U fokusu kandidatski status za BiH te provedba prioritetnih reformi na evropskom putu. Migracije i energetski izazovi, također, među najvažnijim temama. Otvaranje vrata kandidatskog statusa bi bio ključni korak i kruna višegodišnjih napora", napisala je Turković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije