Stiže promjena vremena: Meteorolozi za danas objavili upozorenje za građane!

0
Radiosarajevo.ba
Stiže promjena vremena: Meteorolozi za danas objavili upozorenje za građane!
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Kiša u Sarajevu

Meteorolozi su za danas, za područje cijele Bosne i Hercegovine upalili "meteoalarm", zbog padavina i očekivanih udara vjetra.

Kako upozoravaju: "Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetnje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar."

Za područje Livna objavljeno je narandžasto upozorenje zbog očekivanih, obilnih padavina, a ono glasi: "Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i BUDITE SPREMNI obustaviti aktivnosti na otvorenom. Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode."

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Dolazi promjena vremena: Meteorolozi najavili kišu i snijeg, evo kad kreće naoblačenje

Dolazi promjena vremena: Meteorolozi najavili kišu i snijeg, evo kad kreće naoblačenje

Za područje Mostara, osim upozorenje za vjetar i padavina, građani su upozoreni na grmljavinu: "Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće."

Inače, jutros je u Bosni i Herceogovini bilo pretežno oblačno vrijeme s kišom u zapadnim područjima Bosne.

Temperature zraka u 7 sati: Bjelašnica -1 stepen, Ivan Sedlo i Zenica 6, Livno 8, Gradačac i Tuzla 9; Bugojno, Drvar i Široki Brijeg 10, Sarajevo 11, Bihać i Mostar 12, Stolac 13, Sanski Most 14, Neum 15 stepeni. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 934 milibara, za 8 milibara je niži od normalnog i sporo opada.

Bioprognoza: Promjenljive vremenske prilike loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate, stoga je moguće jačanje tegoba poput glavobolje, reumatskih bolova, nesanice. Djelimično pogoršanje praćeno kišom i snijegom na planinama ipak će imati i pozitivnih efekata, ponajviše na zrak koji bi trebao biti znatno manje zagađen. Učesnicima u saobračaju savjetujemo povećan oprez zbog klizavih saobračajnica.

Danas se u našoj zemlji očekuje oblačno i vjetrovito vrijeme sa kišom u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. U ostatku zemlje padavine poslije podne ili tokom noći. Na planinama se očekuje prelazak kiše u susnježicu i snijeg. Intenzivnije padavina na jugu i jugozapadu zemlje, gdje je moguća i grmljavina. Vjetar umjeren do jak, povremeno sa olujnim udarima južni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 11 do 17 stepeni. U Sarajevu pretežno oblačno i vjetrovito sa kišom. Glavnina padavina poslije podne i tokom noći. Najviša dnevna temperatura oko 13 stepeni.

Utorak: Oblačno vrijeme sa kišom, a u višim područjima i na planinama sa snijegom. Susnježica ili snijeg su mogući i ponegdje u nizinama centralne i istočne Bosne. Poslije podne prestanak padavina u Hercegovini i Krajini. Vjetar umjeren do pojačan sjeverni i sjeverozapadni. U zapadnim područjima Bosne se očekuju olujni udari vjetra. Jutarnja temperatura od -1 do 5, na jugu do 10, a najviša dnevna od 2 do 8, na jugu zemlje do 12 stepeni. 

Srijeda: Umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje tokom dana. U jutarnjim satima slab snijeg je moguć na istoku i jugoistoku Bosne. Tokom noći novo naoblačenje. Jutarnja temperatura od -3 do 3, na jugu do 6, a najviša dnevna od 2 do 8, na jugu do 12 stepeni. 

Četvrtak: Pretežno oblačno vrijeme sa kišom, a u višim područjima i na planinama sa snijegom. Susnježica ili snijeg su mogući i u nizinama centralne i istočne Bosne. Jutarnja temperatura od -4 do 2, na jugu do 5, a najviša dnevna od 0 do 6, na jugu do 9 stepeni, javlja Federalni hidrometeorološki zavod

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije