Šta su pokazale mjerne stanice: Zrak jutros nezdrav u Sarajevu, Ilijašu, Visokom, Kaknju i Zenici

0
Fena
Šta su pokazale mjerne stanice: Zrak jutros nezdrav u Sarajevu, Ilijašu, Visokom, Kaknju i Zenici
Foto: Fena / Ilustracija

Kvalitet zraka jutros je, u odnosu na prethodni dan, osim u Zenici, Kaknju i Visokom, nezdrav i na području glavnog grada Bosne i Hercegovine te na području Ilijaša.

Najlošiji kvalitet zraka u sedam sati bio je u Ilijašu gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 193, zatim u Zenici gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 170, Sarajevu 159, Visokom 157 i Kaknju 155.

U tim gradovima kao i prethodni dan posebno je izražena visoka koncentracija PM10 čestica, podaci su koje prikuplja nevladina organizacija Eko akcija.

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Veliki petak

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Veliki petak

Novi-stari problemi: Kvalitet zraka jutros nezdrav u većini gradova u BiH, tri se izdvajaju

Novi-stari problemi: Kvalitet zraka jutros nezdrav u većini gradova u BiH, tri se izdvajaju

Podaci se prikupljaju sa zvaničnih mjernih stanica, dio tih stanica je u nadležnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, Zavoda za javno zdravsto Kantona Sarajevo, dio u nadležnosti Tuzlanskog kantona te Američke ambasade u BiH.

U uvjetima nezdravog zraka upozorava se na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali stanovnici tih područja bi mogli također početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Preporučuje se smanjenje bilo kakvih vanjskih fizičkih aktivnosti: plućnim i srčanim bolesnicima, trudnicama, djeci i starijim osobama. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Za osjetljive grupe stanovništva zrak je jutros nezdrav u Lukavcu gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 137, a umjereno zagađenje zraka jutros je registrirano u Banjoj Luci, Tuzli i Vogošći, u kojim je indeks kvaliteta zraka iznosio 72, te Tešnju, Livnu i Bihaću u kojima je indeks kvaliteta iznosio 72, odnosno 68, podaci su koje prikuplja nevladina organizacija Eko akcija.

Navedeni podaci se prikupljaju sa zvaničnih mjernih stanica, a dio tih stanica je u nadležnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, Zavoda za javno zdravsto Kantona Sarajevo, dio u nadležnosti Tuzlanskog kantona te Američke ambasade u BiH.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

PM - „particulate metter” ili partikularne su vrlo sitne i golom oku nevidljive čestice, a broj označava njihovu veličinu.

PM10 ili grube čestice, čija je koncentracija najveća u zraku u većini gradova BiH, su one koje imaju promjer manji od 10 mikrometara (μm), primjera radi prašina ili pelud. Za usporedbu, zrno pijeska ima promjer oko 90 mikrometara, a PM10 čestice mogu biti još mnogo manje od toga. Kad udisanjem stigne u pluća, PM10 čestice deponuju se u najdubljim dijelovima tog organa i, kako upozoravaju ljekari, posebno ugrožavajući decu, trudnice, starije osobe i hronične bolesnike.

PM10 uglavnom sadrže željezo, aluminij i silikate, a nastaju primarno zbog loženja na kruta goriva te ispušnih plinova automobila i industrije. Njihova prosječna granična vrijednost tokom 24 sata je 50 μg/m3, a sve iznad toga znači da je kvaliteta zraka lošija te da s vremenom može početi utjecati na zdravlje stanovništva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije