Šta je rekao sudija Branko Perić o Alisi i Zijadu Mutapu dok je čitao oslobođajuću presudu

5
Radiosarajevo.ba
Šta je rekao sudija Branko Perić o Alisi i Zijadu Mutapu dok je čitao oslobođajuću presudu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dolazak na Sud BiH uoči presude

Sud Bosne i Hercegovine danas je oslobodio Zijada Mutapa i druge koji se terete da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa, s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Sud BiH je tako oslobodio Zijada Mutapa, Alisu Ramić (rođ. Mutap), Josipa Barića, Hasana Dupovca i Muamera Ožegovića.

Riječ je o prvostepenoj presudi na koju postoji mogućnost žalbe. Sud je naložio vraćanje oduzetih predmeta optuženima u ovom slučaju.

Ovo su imena trojice uhapšenih u BiH: Na Tiktoku tvrdili da znaju gdje je nestala Danka (2)

Ovo su imena trojice uhapšenih u BiH: Na Tiktoku tvrdili da znaju gdje je nestala Danka (2)

Muriz Memić nakon presude Suda BiH citirao Balaševića: "Mater svima! Ne odustajem!"

Muriz Memić nakon presude Suda BiH citirao Balaševića: "Mater svima! Ne odustajem!"

Presudu je pročitao predsjedavajući Sudskog vijeća sudija Branko Perić.

Perić je komentirao kako je ovo bio slučaj koji dosad "nisu vidjeli", sa elementima koji "nisu zabilježeni u sudskoj praksi."

"Sud BiH ne može svoje odluke donositi na osnovu pretpostavki", rekao je on.

"Imali smo optužnicu koja je nastala iz istrage koja još nije okončana", kazao je sudija, dodavši kako je među optuženima bila oštećena (Alisa Ramić, rođ. Mutap, op.pr.) koja je bila povrijeđena.

"Ne znamo da li je ona prikrivala dokaze, a u njenom interesu je da se dokaže ko je kriv", nabrajao je sudija Perić.

Izrečena presuda u slučaju Dženan Memić

Posted by Radio Sarajevo on Thursday, November 24, 2022

Onda je komentirao i kako su imali "optužnicu za pomaganje, a ne znamo ko kome pomaže i iz kojeg motiva".

"Neophodna je svijest da se počini krivično djelo. Samo iz ovih primjera vidimo kompleksnost slučaja", poručio je sudija, istaknuvši kako iz dokaza koji su im predstavljeni nisu "mogli vidjeti zašto su se optuženi povezali u grupi i šta im je bio motiv".

"Šta je bio motiv policajaca?", nastavio je on, podsjetivši kako istraga još nije otkrila kako je došlo do povreda i "ko je kriv?".

Prema njegovim riječima, optužnica za Sudsko vijeće nije bila na čvrstim temeljima, a nije im bilo jasno i zašto su neki svjedoci uopće bili tu: "Tu je bio noćni čuvar koji nije vidio ništa osim policijskog auta."

Sudsko vijeće je zaključilo i da su se tužioci teško snalazili te da su postali žrtve olako donesenih zaključaka.

"Zašto bi se Zijad Mutap udruživao da nešto zataška - to nije dokazano. U njegovom dnevniku ne postoji ništa što bi dokazalo da postoji plan skrivanja ili da Alisa nešto zna. On tu zapisuje svoje sumnje, ne postoje zapisi da je navodio istragu na krivi trag", nastavio je dalje sudija Branko Perić, a onda je komentirao i samu Alisu Ramić, rođ. Mutap.

Muriz i Arijana Memić napustili sudnicu kad je sudija počeo da im se obraća

Muriz i Arijana Memić napustili sudnicu kad je sudija počeo da im se obraća

Podsjetio je na njenu izjavu u kojoj je rekla da je Dženana Memića i nju udarilo auto: "Izjavu dala prije dolaska Zijada Mutapa. Ona je dala lične podatke i nije imala amneziju. Postavlja se pitanje da li nešto zna više? Ipak, treba imati na umu da je i ona zadobila povrede glave."

No, dodao je da su njene povrede nastala "od pada na zemlju": "Sve se dogodilo navečer. Mi ne znamo da li je ona mogla vidjeti nešto više. I tužilac je tu krenuo od pretpostavke, ali mi na osnovu toga ne možemo donijeti odluku."

Također su njegove riječi da su - svjedoci nepouzdan dokazni materijal u postupku: "Neki namjerno lažu, neki se ne znaju izraziti."

Optužio je i pojedine medije za zlonamjerno izvještavanje...

U trenutku kad je krenuo da se obraća Murizu Memiću, riječima "gospodine Memiću, vjerujem da je postupak bio potresan, nemojte gubiti nadu, vaša borba nije samo vaša...", sudnicom se prolomio glas Arijane Memić.

"Neće ostati na ovom, zapamtite!", zavapila je sestra. "Bit će pravde i za Dženana i za ostale", govorila je ona, a u sudnici je nastao muk.

"Svi ćemo mi pred jednog sudiju. I mi i vi. Neće ostati na ovome. Bit će pravde. Mi ćemo se za nju izboriti"

Muriz, otac Dženana Memića, i Arijana, potom su napustili sudnicu. Sudija Perić je ipak pročitao svoju poruku za Muriza, zamolivši advokata porodice, Ifeta Ferageta, da mu je prenese.

Dešavanja danas u sudnici možete pogledati OVDJE.

Slučaj Dženan Memić

Podsjetimo, Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila njegova tadašnja djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja.

Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na brojne nepravilnosti u ovom slučaju. Vrhovni sud je donio oslobađajuću presudu za Ljubu i Bekriju Seferovića čime je stavljena tačka na priču oko toga da je mladić stradao u saobraćajnoj nesreći.

Dupovac i Barić su policajci Ministartva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a Ožegović radnik hotela "Kristal" na Ilidži, dok je Zijad Mutap otac Alise Ramić.

Sud BiH u julu prošle godine potvrdio je optužnicu protiv navedenih lica, a u kojoj je navedeno da je, po prethodnom dogovoru, optuženi Mutap Zijad ostvarivao kontakte sa više osoba, među kojima i optuženima, koji su osobno, kao i u dogovoru s njim i njegovim uputama, u cilju prikrivanja počinilaca i načina stradanja Memić Dženana, počinili nezakonite radnje tako što su:

neovlašteno i bez naredbe nadležnog suda izuzimali dokaze u vidu snimaka video-nadzora, neovlašteno fingirali i podmetali dokaze koji to stvarno nisu, navodili službenike MUP-a KS na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljali fingirane dokaze na vještačenja prikazujući iste kao stvarne, te na taj način vršili ometanje i usmjeravanje istrage u pogrešnom smjeru, prikrivali činjenice koje su im poznate, uništavali dokaze prikupljene sa mjesta događaja, a koji se odnose na stradanje Memić Dženana, a sve u namjeri da prikriju stvarne počinioce i stvarni način na koji je Memić Dženan zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Optuženi su se teretili za organizovani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelima: protuzakonito posredovanje, pomoć počiniocu nakon počinjenog krivičnog djela, sprječavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

"Sedam godina traje naša agonija, borba u kojoj pokušavamo da se izborimo za ono što bi trebalo biti samorazumljivo – da pravosudni sistem štiti građane od kriminalaca, a ne da se građani moraju štiti i boriti protiv sistema koji je kriminalan", navela je uoči presude, između ostalog, u pismu upućenom medijima Arijana Memić, sestra tragično stradalog Dženana Memića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije