Šta donosi Schmidtova odluka: Vlada FBiH ostaje po popisu iz 1991. godine?

9
Radiosarajevo.ba
Šta donosi Schmidtova odluka: Vlada FBiH ostaje po popisu iz 1991. godine?
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Vlada FBiH

Visoki predstavnik Christian Schmidt 2. oktobra je donio izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, ali je promijenio i Ustav FBiH.

On će uskoro u Briselu objasniti nametnute izmjene.

Do tada, portal Istraga donosi detalje kojima se pojašnjava kako će ubuduće izgledati predlaganje predsjednika/ce i potpredsjednika/ce u FBiH.

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

"Prije Schmidtove odluke, za predlaganje (pot)predsjednika FBiH bila je potrebna 1/3 delegata u određenom klubu konstitutivnih naroda (6/17). Nakon odluke OHR_BiH za predlaganje (pot)predsjednika potrebna je skoro jedna polovina kluba (11/23).

Četiri kantona sa H većinom (ZHK - Široki Brijeg, HNK - Mostar, PK - Orašje, K10 - Livno) davat će ukupno 13 delegata u Klubu Hrvata. To znači da Hrvati iz SBK, ZDK, TK, KS, USK nikada neće moći predložiti (pot)predsjednika FBiH iz reda hrvatskog naroda", navodi Istraga.

Po Schmidtovoj odluci Dom naroda FBiH će se popunjavati po popisu iz 2013. godine.

"Vlada FBiH ostaje po popisu iz 1991. godine. Ako bi se primijenio popis iz 2013. godine u Vladi FBiH, Hrvati bi ostali bez dvije ministarske pozicije. OHR je odlučio da se Vlada FBiH popunjava po popisu ‘91", piše Istraga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije