Sladić predstavio 'borbu titana' i otkrio kakvo će biti vrijeme: Ne možemo zanemariti utjecaj Sunca

5
Radiosarajevo.ba
Sladić predstavio 'borbu titana' i otkrio kakvo će biti vrijeme: Ne možemo zanemariti utjecaj Sunca
Foto: Facebook / Nedim Sladić o vremenskim prilikama

Bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić objavio je na društvenim mrežama zanimljivu prognozu vremena za predstojeći period. Kartu na kojoj su prikazane temperatura zraka i ostale meteorološke karakteristike, opisao je kao "borbu titana".

Zatim je detaljno obrazložio šta je pod tim mislio.

"Slagalicu je trenutno jako teško složiti i mislim da je pametno da se sa detaljima malo sačeka. Mnogo toga treba posložiti na jedno mjesto i dobiti smislenu cjelinu. I zbog toga sam prethodno rekao borba titana.

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Poznati bh. meteorolog objavio prognozu do 14. februara: Neće se dopasti skijašima

Poznati bh. meteorolog objavio prognozu do 14. februara: Neće se dopasti skijašima

Nama ostaje ispratiti pozicije sistema, ponašanje temperaturnih gradijenata i zone konvergencije - ciklogenetični faktori. Upitnici koji se javljaju u jet streak na par mjesta gdje namjerno stavljam upitnik (pravilo desne strane ulaza).

SPV (stratosferni polarni vrtlog), koji je još uvijek sa zonalnim vjetrovima iznad prosjeka, ali s tendencijama oscilacije prema dole, potom i coupling (zajednički utjecaj) sa tropskim propagirajućim istok-zapad valom uzrokovan Madden-Julian oscilacijom (MJO) (jedno od primjera je nedavno istraživanje koje su radili (Furtatudo i Green, 2019), a naravno, ima ih više, i gdje se jak SPV i snažno ponašanje MJO-a u fazi 2 i 3 koje sada imamo propagira prvo visinskim grebenom preko istočnog Atlantika - tzv. ATR režim, a potom i razvojem NAO+ oscilacije sa anticiklonalnim centrom preko centralne Europe (Henderson et al. 2016)).

Ono što isto tako ne možemo zanemariti jeste i utjecaj Sunca. S jedne strane, zimskog potencijala ima, ali čini se ipak ne uz puno snijega. S druge strane, lagano se može desiti da dobijemo prolazni ugriz zime i da glavnina ode na Tursku i Grčku. Dok se slagalica potpuno ne posloži sa svim ovim začinima i sastojcima za ukusnu meteorološku deliciju koja se krčka na laganoj vatri, s detaljima neću izlaziti", zaključio je Sladić.

Borba titana. Zasad samo toliko.

Posted by Nedim Sladić on Tuesday, January 31, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije