Vijećnici napravili prvi korak ka trajnoj zaštiti bunskih kanala

0
Radiosarajevo.ba
Vijećnici napravili prvi korak ka trajnoj zaštiti bunskih kanala
Foto: Facebook / Zaštita bunskih kanala

U povodu Odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna Prostornog plana općine Mostar kojim je predviđeno i brisanje malih hidroelektrana Buna 1 i 2 iz postojećeg Prostornog plana Grada Mostara, a koju su jučer usvojili vijećnici mostarskoga Gradskoga vijeća, saopćenjem za javnost u srijedu se oglasila i neformalna grupa građana "Stop izgradnji mHE na Buni" na čiju inicijativu je ona i usvojena.

Kako su naveli u saopćenju, prema spomenutoj odluci, rok za izradu izmjena i dopuna Plana je tri mjeseca od dana stupanja na snagu ove Odluke te su njome tek na pola puta ka zaštiti Bunskih kanala.

"Usvajanjem ove odluke tek smo na pola puta ka trajnoj zaštiti Bunskih kanala, spomenika prirode. Pred nama su duga tri mjeseca tokom kojih će se raditi na izmjeni Prostornog plana Grada Mostara, a naše oči će biti uprte i na Agencija za vode Jadranskog sliva koja još nije donijela odluku o izdavanju prethodne vodne saglasnosti za izgradnju mHE na Buni. Sve dok se ne usvoji izmijenjeni Prostorni plan Grada Mostara, na snazi je trenutni u kojem su ucrtane 2 mHE na Bunskim kanalima, na osnovu kojeg bi investitor imao zakonsku mogućnost da ishoduje potrebne dozvole", istaknuli su iz neformalne grupe građana "Stop izgradnji mHE na Buni".

Misterija konačno riješena: Otkriveno zašto princ William nije bio na snimku s Kate

Misterija konačno riješena: Otkriveno zašto princ William nije bio na snimku s Kate

Više od 50.000 građana protiv izgradnje malih hidroelektrana u BiH

Više od 50.000 građana protiv izgradnje malih hidroelektrana u BiH

Predstavnik te grupe Miroslav Barišić dodao je kako ni nakon ove odluke neće odustati dok se trajno ne zaštite Bunski kanali te napominje da će se to dogoditi kada se raskine koncesioni ugovor.

Iz spomenute grupe građana podsjećaju da je Gradsko vijeće grada Mostara još u decembru 2021. godine donijelo zaključak kojim se iz prostornog plana brišu lokaliteti za izgradnju MHE Buna 1 i Buna 2, budući da je tok rijeke Neretve kroz Grad Mostar proglašen prirodnim spomenikom i kao takvog ga je potrebno zaštititi.

Također, još su jednom pozvali sve odgovorne osobe koje odlučuju u cijelom ovom procesu da zaštite interese građana i da u okviru svojih nadležnosti trajno zaštite lokalitet Bunskih kanala od izgradnje mHE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije