Reis Husein Kavazović na obilježavanju 550. godišnjice Careve džamije: "Naš narod je ostao i opstao"

14
Fena
Reis Husein Kavazović na obilježavanju 550. godišnjice Careve džamije: "Naš narod je ostao i opstao"
Foto: MINA / Reis Husein Kavazović

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović izjavio je kako Careva džamija u džematu Godimilje u Rogatici, koja obilježava 550. godina postojanja, svjedoči duhovnosti, vjeri, kulturi i tradiciji Bošnjaka na ovom području.

"Naš narod je ostao i opstao na ovim prostorima kroz vrijeme, a tome svjedočite svi vi danas u Godimilju. Ova džamija je sultanska i zavrjeđuje pažnju nas bosanskih muslimana da joj se vraćamo i da je čuvamo, ona je emanet naših pradjedova", poručio je reisul-ulema.

Svečanosti su, uz reisul-ulemu Kavazovića, prisustvovali muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ Dževad Hodžić, glavni imam MIZ Rogatica Amel-ef. Kozlić, sabornici, imami i drugi gosti.

Kod Sarajeva uhapšene tri osobe zbog nestale djevojčice Danke (2): 'Tražili 50.000 maraka'

Kod Sarajeva uhapšene tri osobe zbog nestale djevojčice Danke (2): 'Tražili 50.000 maraka'

Reis Kavazović: Po BiH i Hrvatskoj muslimani i katolici zajedno prave džamije i crkve

Reis Kavazović: Po BiH i Hrvatskoj muslimani i katolici zajedno prave džamije i crkve

"Željeli su da izbrišu naše postojanje"

Reisul-ulema je istakao da su okupljanja Bošnjaka, poput današnjeg, iznimno važna, te da u ovakvim prilikama mogu sagledati sve ono što su kroz vrijeme pripremili za buduće naraštaje. Naglasio je da je obaveza Bošnjaka kao naroda da ne zaborave svoju prošlost, ali isto tako da brinu o sadašnjosti i budućnosti.

"Rijeka Drina ima dvije obale, lijevu i desnu. Na obje obale smo dugo živjeli i živimo, ali od naših dušmana nam je bilo namijenjeno da nestanemo s obje obale. Željeli su da izbrišu naše postojanje. Desna obala je ostala skoro bez nas, ali lijeva obala svjedoči o našem postojanju, bez obzira ono što nam je bilo namijenjeno. Ovo je naša zemlja, i moramo je s ljubavlju, ne samo braniti, nego i graditi i podizati", poručio je reisul-ulema Kavazović.

Reisul-ulema je danas također obavio sastanak s predstavnicima MIZ Rogatica.

Mufija Pitić je naglasio kako podizanje porušenih bosanskohercegovačkih džamija i njihovo očuvanje simbolizira ustrajnost naroda i kontinuitet postojanja na ovim prostorima.

"S ovom džamijom se mi uzdižemo 550 godina. Smatram da u sebi trebamo buditi ponos, samopoštovanje. Bošnjaci nemaju ni jednog historijskog razloga da saginju glavu. Naš narod nikada u svojoj historiji nije rušio bogomolje, palio, nasrtao na nejač, ostali smo dostojanstveni. Ne dajte da nam to otmu, hodajmo ponosni što smo ostali ljudi, a to može samo narod plemenite vjere i plemenite tradicije. Hvala našem reisul-ulemi što je uvijek s nama i što nas mudro predvodi" istaknuo je muftija Pitić.

Glavni imam Kozlić ukazao je značaj današnje svečanosti za Bošnjake Rogatice, kazavši da je svako ookupljanje u ovom kraju od velike važnosti za povratnike.

Izgrađena 1472. godine

"Posjeta reisul-uleme je velika podrška povratnicima u Rogatici, a motiv svima nama koji radimo u IZ na ovim prostorima da svoje poslove u budućnosti još kvalitetnije obavljamo. Sretni smo što smo mi generacija koja svjedoči ovom jubileju naše Careve džamije", kazao je Kozlić.

Prigodan program je izveo Hor Muftijstva goraždanskog.

Careva džamija u Godomilju izgrađena je 1472. godine. Srušena je u Prvom i Drugom svjetskom ratu, a u agresiji na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine je zapaljena i srušena.

Džamija je obnovljena u periodu od 2007. do 2016. godine, javila je MINA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije