Zbog vrućine ne možete spavati? Uz ove trikove bit će vam lakše!

0
Radiosarajevo.ba
Zbog vrućine ne možete spavati? Uz ove trikove bit će vam lakše!
Pixabay / Ilustracija

Ne možete ni spavati od nesnosne vrućine? Uz ove trikove ćete spavati kao beba i to bez uključivanja klime!

U periodu toplotnih udara najviše se želimo ohladit, ali ponekad to nije moguće, pogotovo ako živite u potkrovlju ili nemate klimu. Međutim, iako vam klima-uređaj olakšava podnošenje vrućine, stalni boravak u klimatiziranom prostoru nije zdravo rješenje, a posljedice najčešće osjećaju oni koji su inače osjetljivi na nagle promjene temperature, alergičari i astmatičari, te prehlade povezane sa infekcijama uha i grla mogu se desiti svima koji se prehlade.

Kvalitetan san je izuzetno važan, a vrućina ga može poremetiti. Ako se i dalje hladite ventilatorom, znate da je vrlo teško rashladiti spavaću sobu. U nastavku dijelimo sa vama savjete kako da olakšate sebi noću kada je skoro nemoguće rashladiti prostoriju.

Izrael izveo napad na Iran: Raketama zahvatili grad koji je blizu nuklearnih postrojenja

Izrael izveo napad na Iran: Raketama zahvatili grad koji je blizu nuklearnih postrojenja

Meteorolozi najavili pljuskove: Evo u koje dijelove BiH stiže promjena vremena

Meteorolozi najavili pljuskove: Evo u koje dijelove BiH stiže promjena vremena

Ohladite pulsne tačke i ekstremitete

Prije spavanja ohladite vrat, zapešća i druge tačke na tijelu gdje se puls najviše osjeća, jer ćete tako prevariti mozak da ste prehlađeni. Osim toga, ruke i stopala nam pomažu u regulaciji temperature, pa će njihovo hlađenje sniziti temperaturu cijelog tijela.

Zamračite prostoriju

Umjesto da puštate svjež zrak u prostoriju, radije držite prozore i vrata zatvorene tokom dana, a sobe zatamnite. Na taj način ćete dobiti prirodni efekat hlađenja. Prozračite dom uveče kada je temperatura niža. Takođe je veoma važno na kojoj posteljini spavate u ljetnim mjesecima. Investirajte u kvalitetnu posteljinu s visokim postotkom pamuka ili lana, jer će vas takvi materijali rashladiti. Prirodna vlakna omogućavaju da se zrak slobodno kreće i cirkuliše kroz tkaninu, pomažu vam da ostanete hladniji tokom noći. Izbjegavajte sintetičke tkanine u posteljini i odjeći.

Istuširajte se

Mlako tuširanje prije spavanja će sniziti tjelesnu temperaturu i učiniti vam se ugodnijim. Ako imate i nove pamučne posteljine, spavat ćete kao beba.

Pomozite si gadžetima

Krioterapija, odnosno terapija ledom je odlična za hlađenje, a možete je provoditi i kod kuće uz pomoć posebnih naprava. Možete koristiti maske za spavanje sa rashladnim gelom, ledenim kuglicama, krio-sferama ili krio-rolerima, koje će koži osim osvježenja dati i efekat zatezanja, a smanjiti podočnjake i otekline, piše Net.hr.

Stvari koje treba izbjegavati

Da biste udobnije spavali, neke navike je bolje izbjegavati ljeti: Nemojte jesti tri sata prije spavanja jer hrana povećava tjelesnu temperaturu. Također, izbjegavajte topla i kofeinska pića i alkohol jer kofein povećava proizvodnju adrenalina i održava vas budnim. Najbolje je piti vodu prije spavanja, ali ne ledenu.

Vježbanje prije spavanja također nije dobar izbor jer podiže tjelesnu temperaturu i otežava spavanje u vrućim danima. Radije vježbajte ujutro jer ćete tada vježbanjem pokrenuti metabolizam, a navečer ćete se osjećati spremni za odmor. Također, izbjegavajte popodnevno spavanje jer kada se probudite bit ćete bez energije i nećete moći zaspati kada biste trebali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije