Prvog radnog dana Konaković održao dva važna sastanka: Ovo su najvažnije poruke

10
Radiosarajevo.ba
Prvog radnog dana Konaković održao dva važna sastanka: Ovo su najvažnije poruke
Foto: MVP BiH / Sastanak Konakovića i Sattlera

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se 26. januara 2023. godine sa šefom Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom. Susretu je prisustvovao zamjenik ministra vanjskih poslova mr.sc. Josip Brkić. 

Sugovornici su se složili sa konstatacijom da je sada nakon formiranje Vijeća ministara BiH data velika šansa novom sazivu za napredak i nastavak puta BiH prema europskim integracijama. 

Ambasador Sattler istaknuo je snažnu volju Delegacije EU u BiH da asistira BiH na putu prema EU sa željom da napredak bude što skorije vidljiv.

Elmedin Konaković stupio na dužnost, od danas je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine

Elmedin Konaković stupio na dužnost, od danas je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine

Asistencija je nešto što itekako trebamo, naveo je ministar Konaković, te dodao da u novostvorenom dobrom političkom ambijentu svoj rad i angažman želi upotrijebiti za napredak građana i države BiH. 

Zamjenik Brkić rekao je da politička situacija pokazuje dobru volju i daje šansu za nastavak suradnje dijalogom te da treba ići na sljedeći nivo prema europskim integracijama, na način da se uređuju horizontalne strukture u BiH koje su osnova za napredak.

Sagovornici su se složili da kroz segmente ekonomije, socijalnih, energetskih i kulturnih  potencijala treba ići ka zajedničkim ciljevima.  

Prvo obraćanje Elmedina Konakovića kao ministra vanjskih poslova: Najavio šta će poduzeti

Prvo obraćanje Elmedina Konakovića kao ministra vanjskih poslova: Najavio šta će poduzeti

Konaković se sastao i sa ambasadorom Države Palestine i doajenom diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini Rezeqom Namoorom.

Ministar Konaković je poželio dobrodošlicu ambasadoru Namooru u Ministarstvo vanjskih poslova BiH i izrazio zadovoljstvo susretom, prvog dana nakon stupanja na ovu važnu funkciju. Ambasador Rezeq Namoor je, u svoje lično ime i u ime ministra vanjskih poslova Države Palestine, čestitao ministru Konakoviću na imenovanju na dužnost ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i zaželio mu uspjeh u radu, te napredak svim građanima u Bosni i Hercegovini.

Tokom sastanka, ambasador Namoor je informisao ministra Konakovića da će predsjednik i ministar vanjskih poslova Države Palestine narednih dana uputiti pozivnicu ministru Konakoviću da posjeti Državu Palestinu.

Sastanak Konakovića i Namoora
Radiosarajevo.ba: Sastanak Konakovića i Namoora

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije