Bakir Krajinović prognozira: Poznato kakvo nas vrijeme čeka do kraja septembra

2
Radiosarajevo.ba
Bakir Krajinović prognozira: Poznato kakvo nas vrijeme čeka do kraja septembra
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) Bakir Krajinović je za portal Radiosarajevo.ba otkrio kakvo vrijeme možemo očekivati do kraja mjeseca septembra.

"Nebo je već od četvrtka prekriveno oblacima, mi u Bosni i Hercegovini očekujemo veće količine padavina. Vrijeme je puno tmurnije u odnosu na prve sedmice septembra", naglašava Krajinović. 

Također, Krajinović podsjeća kako se veće količine padavina referiraju na prethodno sušno razdoblje, a sa dolaskom frontalnog sistema u našu zemlju očekuje se između 10 i 15 litara padavina po metru kvadratnom.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Suho zemljište 

"Padavine će dobro doći suhom zemljištu, iako su poljoprivrednici uglavnom obavili većinu poslova na svojim imanjima, zaključuje Krajinović i dodajući kako će se do kraja ovog mjeseca u našoj zemlji, zadržati nestabilne i promjenjive vremenske prilike.

Nakon klimatološkog početka jeseni, koju klimatolozi u prognozama obilježavaju prvog septembra, Krajinović podsjeća da će se u našoj zemlji, početkom naredne sedmice možemo očekivati jedan kraći period stabilnih vremenskih prilika, koji se može ponoviti i krajem mjeseca.

"Prava jesen je pred nama iako ona astronomski nastupa 22. septembra. Treba napomenuti da prolaskom frontalnog sistema, već od nedjelje, vrijednosti temperature zraka će biti dosta niže", poručuje Krajinović.

Prognozira da će se jutarnje temperature kretati ispod 10 stepeni, a maksimalne dnevne vrijednosti temperature zraka u BiH neće prelaziti 23 do 24 stepena Celzijusa

Magle u kotlinama

U susret jeseni, meteorologa iz FHMZ smo pitali kad se u našoj zemlji mogu očekivati prve magle.

Kako Bakir Krajinović objašnjava, ova meteorološka pojava najpouzdanije se prognozira u kratkoročnoj vremenskoj prognozi, a pojava magle zavisi od mnogo faktora. 

"Klimatološki gledano, septembar je mjesec poznat po pojavi magle, ne samo u Sarajevu već i u drugim kotlinama u BiH gdje magla postaje sasvim uobičajna pojava. U narednom periodu kad i očekujemo puno više oblaka, puno niže temperature, također možemo očekivati i pojavu magli u nižim predjelima sarajevske kotline", poručuje Krajinović.

Iz tog razloga, ekipa portala Radiosarajevo.ba raspitala se i za pojavu poznatog problema glavnog grada Bosne i Hercegovine, smoga.

"Obzirom da je smog pomješana magla s lebdećim česticama u atmosferi, za njegovu pojavu potrebna je i zagađenost zraka, a za takve stvari još uvijek ne nema pouzdane prognoze", napominje Krajinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije