Privremena mjera: Ustavni sud BiH stavio van snage zakon o nepokretnoj imovini RS

1
L. M.
Privremena mjera: Ustavni sud BiH stavio van snage zakon o nepokretnoj imovini RS
Foto: Ustavni sud BiH / Sjednica Ustavnog suda BiH, arhiv

Valerija Galić, predsjednica Ustavnog suda BiH, je nakon današnjeg zasjedanja saopćila da je Ustavni sud BiH donio odluku o privremenoj mjeri i usvojio zahtjeve članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Denisa Bećirovića, jedanaest zastupnika iz Predstavničkog doma BiH te pet delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u vezi sa zakonom o nepokretnoj imovini RS.

"Poznato je da je Denis Bećirović podnio zahtjev o ustavnosti i zahtjev o donošenju privremene mjere.

28. februara kada je donesen Zakon o nepokretnoj imovini, Bećirović je obavijestio Sud da je ostao pri svom zahtjevu", kazala je Galić.

Preokret: Džanan Musa i njegova zaručnica u zagrljaju, nema govora o raskidu

Preokret: Džanan Musa i njegova zaručnica u zagrljaju, nema govora o raskidu

Istakla je da je Sud odlučio da za donošenje ove mjere ima više razloga iako novi zakon koji je NSRS usvojila ima drugačije odredbe u odnosu na onaj koji je ranije Ustavni sud BiH stavio van snage.

Napomenula je da odluka nije bila jednoglasna. Mišljenje je izdvojio sudac Zlatko Knežević.

Podsjetimo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt suspendovao je zakon o nepokretnoj imovini RS 27. februara.

Christian Schmidt odluku je donio nakon vanredne sjednice Vijeća za provedbu mira, te intervencije Ustavnog suda BiH "da hitno reaguje, jer bi u protivnom mogla nastupiti nepovratna šteta".

Važno je napomenuti da ova odluka Ustavnog suda BiH nije konačna već je privremena mjera.

Ako Ustavni sud naloži subjektima da postupe po odluci Ustavnog suda, ako se nakon nekog vremena ustvrdi da se postupa suprotno odluci Ustavnog suda, onda reagira Tužilaštvo BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije