Predstavnici Saveza logoraša u BiH istakli važnost Zakona o zaštiti žrtava ratne torture

0
FENA
Predstavnici Saveza logoraša u BiH istakli važnost Zakona o zaštiti žrtava ratne torture
Foto: Savez logoraša BiH / Savez logoraša u BiH, logo

Predstavnici Saveza logoraša u BiH sastali su se u ponedjeljak u Sarajevu s predstavnicima Ureda visokog predstavnika (OHR) te ih informirali o nizu tema i procesa od značaja za kategoriju logoraša/žrtava ratne torture i njihov položaj u bh. društvu, sa akcentom na pitanje njihovog neriješenog statusa i neophodnosti hitnog i konačnog usvajanja zakonske regulative koja bi, na odgovarajući način, regulirala status i prava logoraša/žrtava ratne torture.

"Sagovornike smo upoznali sa činjenicom da niti danas, 27 godina nakon prestanka rata, logoraši/žrtve ratne torture u Bosni i Hercegovini kao takvi nisu adekvatno obuhvaćeni niti jednim zakonskim rješenjem (osim dijelom na prostoru entiteta Republika Srpska), te da, prema važećim propisima, nisu u mogućnosti ostvariti status bilo koje kategorije žrtve proteklog rata, osim onih koji, na temelju relevantne medicinske dokumentacije iz perioda zatočenja ili neposredno nakon toga, mogu dokazati da je kod njih, usljed tortura u logorima, nastupilo oštećenje organizma u određenom procentu, a takvih je vrlo malo", navode iz Saveza logoraša u BiH.

Dodaju da su ih informirali o nekim ranijim pokušajima zakonskog reguliranja statusa logoraša na nivou Bosne i Hercegovine, a koji, nažalost, nisu dali rezultate, iako je to međunarodno utvrđena i preuzeta obaveza Bosne i Hercegovine "na kojoj se radi" još od 2004. godine, kada je CAT (Komitet protiv torture UN), po prvi put, a potom u više navrata upućivao preporuke Bosni i Hercegovini da hitno usvoji zakon kojim će regulirati status i prava žrtava ratne torture.

Oglasila se Hota-Muminović o štrajku u osnovnim školama u KS: "Sindikat pribjegava lažima"

Oglasila se Hota-Muminović o štrajku u osnovnim školama u KS: "Sindikat pribjegava lažima"

Također su ih informisali o statusu inicijative za usvajanje Zakona o zaštiti žrtava ratne torture Federacije BiH koja je usvojena na sjednici Vlade FBiH održanoj 1. septembra 2022. godine u Sarajevu i koja je, kako dodaju, i najrealniji put ka konačnom rješavanju statusa i problematike logoraša/žrtava ratne torture, te realiziranim aktivnostima u vezi s njom, kao i planovima za predstojeći period, ali i poteškoćama u njenoj realizaciji.

"Spomenuli smo i potvrdan odgovor koji smo dobili na sastanku sa predstavnicima Delegacije Europske unije u BiH, da pitanje zakonskog reguliranja statusa logoraša/žrtava ratne torture, svakako spada u jedan od 14 ključnih prioriteta koje Bosna i Hercegovina treba ispuniti za punopravno članstvo u Europskoj uniji", navode u svom saopštenju iz Saveza logoraša u BiH.

Ambasador Izraela poručio logorašima: Nećemo dozvoliti zloupotrebe prava Jevreja

Ambasador Izraela poručio logorašima: Nećemo dozvoliti zloupotrebe prava Jevreja

"Od sagovornika smo dobili uvjeravanja da je ova tematika interesantna Uredu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i da je ovo jedno od pitanja koje definitivno zaslužuje veću pažnju institucija vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini", dodaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije