Orbanov emisar zaobilazi Sarajevo: Sastat će se samo s Dodikom u Banjoj Luci

1
Radiosarajevo.ba
Orbanov emisar zaobilazi Sarajevo: Sastat će se samo s Dodikom u Banjoj Luci
Foto: Twitter / Dodik se obradovao poklonu

Svima je dobro poznato kakvu politiku sprovodi Viktor Orban, mađarski premijer.

Krajem decembra prošle godine, Orban je na svojoj godišnjoj konferenciji za medije govorio o "bosanskim muslimanima kao sigurnosnosnom problemu".

"Učinit ću sve kako bih najviše evropske zvaničnike ubijedio u to da je ključno pitanje, ma koliko Balkan možda bio dalje od njih nego od Mađarske, da je i s njihovog aspekta ključno pitanje kako da riješimo bezbjednost jedne zemlje u kojoj živi 2 miliona muslimana", kazao je mađarski premijer 22. decembra 2021. godine.

Čampara traži tematsku sjednicu Skupštine KS, uputio inicijativu: "Mora postojati odgovornost"

Čampara traži tematsku sjednicu Skupštine KS, uputio inicijativu: "Mora postojati odgovornost"

Šest mjeseci kasnije, mađarski premijer je ponovio slično stajalište u pismu upućenom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku...

Dakle, jasno je iz kojeg pravca Orbanov "vjetar puše"...

Skandal u Banjoj Luci: Szijjarto govorio o BiH, a prevoditeljica o "RS-u"

Skandal u Banjoj Luci: Szijjarto govorio o BiH, a prevoditeljica o "RS-u"

Potvrdilo se to i danas.

Naime, ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto dolazi danas u Bosnu i Hercegovinu.

Sarajevo će i Ministarstvo vanjskih poslova ove države zaobići, ali, režimski mediji u bosanskohercegovačkom entitetu RS, javljaju da će Szijjarto doći u Banja Luku, gdje će se sastati s Dodikom.

"Sastanak tet-a-tet zakazan je za 14.35 sati u zgradi Vlade RS u Banjoj Luci, a u 14.55 sati bit će održan plenarni sastanak. Konferencija za novinare planirana je po okončanju ovog sastanka, u 15.45 sati", navode. 

Inače, Szijjarto je u BiH boravio i u aprilu ove godine, ali u Mostaru, gdje je iskoristio priliku da, prije otvaranja Mostarskog sajma privrede, kritikuje briselsku administraciju.

Iako je sajam u gradu na Neretvi trebao biti posvećen ekonomskim temama, Szijjarto je na početku svoga govora žestoko kritikovao političare iz Evropske unije, zajednice kojoj pripada i Mađarska, poručivši im kako "valja sjahati iz briselskog sjedla" i da "nije vrijeme za bahate izjave".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije