Potvrđeno: Od danas nove cijene goriva u Sarajevu

3
Al. Č.
Potvrđeno: Od danas nove cijene goriva u Sarajevu
Foto: Arhiv / Na Hifa Oil pumpi je jedno od jeftinijih goriva u BiH

Hrvatska, Srbija i Crna Gora proteklih dana korigovali su cijene goriva.

Proteklih sedam dana neizbježna su poskupljenja naftnih derivata, pa su se tako ona dogodila i u BiH.

Kako je rečeno za portal Radiosarajevo.ba iz Federalnog ministarstva trgovine samo u junu je stiglo 319 obavijesti o korekciji cijena.

Skandal na otvaranju Europskog prvenstva: Otpjevali kartu "srpskog sveta", spominju i dio BiH

Skandal na otvaranju Europskog prvenstva: Otpjevali kartu "srpskog sveta", spominju i dio BiH

"Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži (OPC obrasci), koje su benzinske pumpe dostavile Federalnom ministarstvu trgovine od 1. do 6. juna 2023. godine ovo Ministarstvo zaprimilo je 319 obavijesti o promjeni cijena i marži", rečeno nam je iz Ministarstva .

Kako navode, prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji  Bosne i Hercegovine za period 1. do 6. juna 2023. godine za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,55 KM po litru i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 2,44 KM po litru.

Stručnjak: Ovo je 10 savjeta za smanjenje potrošnje goriva

Stručnjak: Ovo je 10 savjeta za smanjenje potrošnje goriva

"Ističemo da je Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, kojom je propisala privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata", rečeno je iz Ministarstva.

Ovih 10 stvari nikako nemojte raditi dok sipate gorivo

Ovih 10 stvari nikako nemojte raditi dok sipate gorivo

Poređenja radi, prije 15 dana cijene goriva u Federaciji Bosne i Hercegovine bile su u padu. Tada je prosječna maloprodajna cijena na za benzin iznosila 2,55 KM po litru i za dizel 2,43 KM po litru.

Prema podacima sa aplikacije, od danas su nove cijene goriva u Sarajevu. Litar dizela prije 15 danas je koštao od 2,26 do 2,56 KM, a benzina od 2,46 do 2,66 KM. Danas je od 2,31 do 2,56 KM za dizel i 2,46 do 2,61 KM za benzin.

Cijene goriva u bh. susjedstvu skaču: Kada se poskupljenje očekuje u BiH?

Cijene goriva u bh. susjedstvu skaču: Kada se poskupljenje očekuje u BiH?

 U Tuzli cijena litre dizela varirla je od 2,26 do 2,56 KM, a benzina 2,41 do 2,66 KM kolike su i danas.

Ni u Mostaru se nije mijenjala cijena. Dizel košta od 2,36 do 2,56 KM, a benzin od 2,41 do 2,61 KM.

U Zenici litar dizela se može kupiti po cijeni od 2,36 do 2,51 KM, a benzina od 2,51 do 2,61 KM. Danas je maksimalna cijena dizela 2,56 KM po litri, a cijena benzina je ostala ista.

Cijene pratite putem aplikacije

Iz Ministarstva napominju da sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših.

"Korištenjem navedene aplikacije potrošači imaju jednostavan pristup pregledu važećih cijena, kao i pregledu najnižih cijena na benzinskim pumpama. Navedeno omogućava građanima da u svrhu zaštite njihovih ekonomskih interesa, kupovinu obave po nižim cijenama i svoje potrošačko povjerenje poklone distributerima goriva koji su u svoju poslovnu politiku integrirali socijalno odgovorno ponašanje", rečeno je iz Ministarstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije