Potvrđeno nakon sastanka Osmorke i HDZ-a: Krišto na čelu Vijeća ministara, Nikšić premijer FBiH

12
L. R.
Potvrđeno nakon sastanka Osmorke i HDZ-a: Krišto na čelu Vijeća ministara, Nikšić premijer FBiH
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Detalji s danas održanog pressa

U Konjicu je danas održan sastanak predstavnika stranaka tzv. Osmorke i članova HDZ-a BiH.

U Konjicu su bili čelnici Socijaldemokratske partije (SDP), Naroda i Pravde, Stranke za BiH i Naše stranke - Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Semir Efendić i Edin Forto, dok su s druge strane stigli Dragan Čović, šef HDZ-a i Borjana Krišto

Tematika današnjeg sastanka bila je podjela funkcija unutar Vlade Federacije BiH i Vijeća ministara BiH, resori i dogovor oko izvršne vlasti. 

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Krišto se, podsjetimo, spominjala kao kandidatkinja za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH, a to je danas i zvanično potvrđeno. Novinarima se prvi obratio Nermin Nikšić, koji je potvrdio da će Krišto biti mandatar za glavnu poziciju u Vijeću ministara, dok će on biti premijer FBiH.

"Očekujemo da u narednom periodu što je moguće prije formiramo vlast. Razgovarali smo dalje o raspodjeli resora, ali nismo išli u konkretne raspodjele, izuzev ove dvije pozicije", rekao je Nikšić.

Potom se obratio Čović, koji je kazao da više neće govoriti "HDZ i osmorka, već partneri": "S trećim partnerom kad budemo sjeli, u narednih pet do šest dana, usaglasit ćemo dalje elemente, a cilj je da u ovoj godini imamo Vijeće ministara i minimum usvojen budžet."

Isto se, napomenuo je, odnosi i na vladu u FBiH.

Razgovarali su o onome što opterećava odnose i kako to relaksirati, te kako će ovo partnerstvo "upražnjavati kroz resore": "U FBiH je to posebno dinamično za sve nas. Tu jedno duže vrijeme nismo pratili ono na što nas život tjera - energetika, poskupljenja, inflacija. Vjerujem, da ćemo se bez ikakvih tenzija dogovarati."

Cilj je stvoriti atmosferu koja će potvrditi da smo spremni za kandidatski status do kraja ove godine, poručio je.

"Idemo intenzivno, svaku aktivnost usklađivati sa zakonima EU", rekao je.

Na pressu se doznalo i da će Lidija Bradara biti vjerovatno predsjednica Federacije BiH. 

Novinari su pitali i čelnika Naše stranke, Fortu da li će pristati na SNSD kao partnera za državni nivo, na što je on ponovio: "Ja imam instrukciju da pratim zaključke Glavnog odbora stranke, koji će imati sjednicu u subotu 10. decembra."

"Jasno mi je da je vaš fokus na onome na čemu se teško dogovaramo, ali mi to upravo pokušavamo promijeniti", dodao je i Elmedin Konaković, odgovarajući na pitanja novinara.

Naglasio je kako su potpuno spremni na jednak način podržavati sve projekte na svakom pedlju ove države. "Tamo gdje je državna nadležnost, o tome će brinuti država. Tamo gdje su entiteti - ne pada nam pamet da nešto blokiramo."

[facebook_video]https://www.facebook.com/RadioSarajevo/videos/1307008820129980[/facebook_video]

Istaknuo je kako će se boriti i za kanditatski status i pristupne fondove, ali i da mladost ostane u BiH".

Uslijedilo je i pitanje "znate li ko ima većinu u parlamentu", na što je krenuo odgovarati Nikšić: "11 delegata ima SDA, 10 delegata ima Osmorka, jedan DF, valjda brojeve ne trebam govoriti... Sutra se odlučuje još delegata - jasno sam govorio da ova koalicija ima većinu. Potpuno je čista situacija, nema ništa nejasno oko toga."

Čovića su pitali i da li ovo znači da je odustao od "ideje legitimiteta", na što je on odgovorio: "Mi smo se opredijelili za zajedničku vlast i za to dfa napravimo promjene. Nismo odustali od legitimiteta svugdje gdje Ustav to navodi. Kada je u pitanju sutrašnji žrijeb - mislim da će sve biti jasno."

Na pitanje o raspodjeli funkcija, odgovorio je Semir Efendić:

"Za početak, nema ovdje niti izdaje države, niti izdaje Bošnjaka. Izborni zakon je stvar Ustava i sve i da hoće, stranke Osmorke ne mogu napraviti te izmjene bez dvotrećinske većine u Parlamentu, a za to treba i SDA.

Razgovarali smo danas o Vijeću ministara i u Vladi FBiH. U Vladi FBiH ćemo vjerovatno zadržati postojeći raspored, tj. HDZ će zadržati ono što ima, a za osmorku ide ono što sad imaju SDA, DF i SBB. Oko Vijeća ministara, postoje ideje da onaj ko dobije poziciju predsjedavajućeg, dobije još dva ministarstva, što ostavlja poziciju za četiri ministra/ministarke za stranke Osmorke u VM. O tome imamo načelnu saglasnost, naravno o tome treba razgovarati s partnerima iz RS"

Da li će poštivati načelo rotiranja?

"U BiH vlada institucionalna kriza. To se sve mora uzeti u obzir, ali postoji spremnost da se otkoči rad svih instutucija."

Dodajmo i da su prethodno Osmorka i HDZ potpisali dokument, koalicioni sporazumn,  nazvan "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za period 2022. - 2026. godine".

Blok od osam stranaka čine Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda (NiP), Naša stranka (NS), Stranka za BiH (SBiH), BH Inicijativa Fuad Kasumović, Pokret demokratske akcije (PDA), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NES) i stranka Za nove generacije (ZnG).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije