Velika akcija: Zaplijenili 1,2 tone staklenih jegulja vrijednih 2 miliona eura

0
Radiosarajevo.ba
Velika akcija: Zaplijenili 1,2 tone staklenih jegulja vrijednih 2 miliona eura
Foto: Europol / Uhapsili 49 ljudi

Operacija Jezero VI vodila se od novembra 2021. do juna 2022.

U njoj su sudjelovale 24 zemlje te Europol, OLAF, EFCA i Europska komisija, a tokom te akcije proveli su preko 27 hiljada kontrola, uhapsili 49 ljudi i zaplijenili su 1.255 kilograma staklenih jegulja čija je ukupna vrijednost 1,9 milijuna eura.

Cilj operacije Jezero bio je razotkrivanje kriminalnih skupina koje se bave krijumčarenjem staklenih jegulja koje su zaštićena i ugrožena vrsta širom svijeta. 

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Jegulje u britanskim rijekama opijene su kokainom

Jegulje u britanskim rijekama opijene su kokainom

Riječ je o izrazito lukrativnom kriminalnu jer su krijumčari u samo nekoliko godina na tim jeguljama zaradili oko tri milijarde eura. Ovakve akcije mogle bi spasiti Europsku jegulju od izumiranja jer se njena populacija zbog kriminalnih aktivnosti smanjila za 90 posto.

S obzirom na ogroman novac koji se na trgovini tom zaštićenom vrstom zarađuje ovakve su akcije, kažu u Europolu, uspješne jer podaci pokazuju da su te akcije od 2016., kada je Operacija Jezero pokrenuta, dovele do 50-postotnog pada kriminalnih aktivnosti povezanih s krijumčarenjem jegulja. Od tada do danas uhapšeno je više od 500 ljudi, a zaplijenjeno je 18 tona staklenih jegulja koje su nakon toga vraćene u svoja prirodna staništa.

Pandemija koronavirusa usporila je aktivnosti krijumčara koji koriste ljudske mule i jegulje švercaju u avionskoj prtljazi. Istražitelji su otkrili više kriminalnih skupina koje su švercale jegulje iz Europe u Aziju. Europljani su bili zaduženi za ilegalni izlov, a Azijati za transport jegulja.

Kad bi staklene jegulje konačno došle do Azije, dalje bi se uzgajale na ribljim farmama te zatim dalje preprodavale širom svijeta. Trgovina staklenim jeguljama, koje se u mnogim azijskim zemljama smatraju delikatesom, jedan je od najutjecajnijih oblika trgovine divljim životinjama širom svijeta. Sumnja se da se iz zemalja EU godišnje može prokrijumčariti oko 100 tona staklenih jegulja, a kilogram se prodaje i za nekoliko hiljada eura po kilogramu.

Tokom 2019. u Hrvatskoj su bila uhapšena dva korejska državljana koja su kasnije i optužena zbog krijumčarenja 252.000 živih jedinki europske jegulje, teških ukupno 72 kilograma i vrijednih oko 450.000 eura. Uhapšeni su dok su s jeguljama pokušavali napustiti Hrvatsku, a poslije su priznali krivnju te su se nagodili s USKOK-om. Bili su osuđeni na uvjetne kazne i morali su platiti novčanu kaznu, prenosi 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije