Pola godine od rušilačkog pohoda na Partizansko groblje u Mostaru: Vode li tragovi do nedodirljivih?

10
Radiosarajevo.ba
Pola godine od rušilačkog pohoda na Partizansko groblje u Mostaru: Vode li tragovi do nedodirljivih?
Foto: Dragan Markovina / Partizansko groblje u Mostaru

Iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar podsjećaju da se danas, 14. decembra navršilo pola godine 'od rušilačkog terorističkog čina na Nacionalni spomenik BiH -Partizansko spomen groblje u Mostaru.

"Još nema valjanih informacija o rezultatima istrage. Nismo i ne možemo biti zadovoljni saopštenjem da je istraga u toku i da je tužilaštvo formiralo predmet. Imamo pravo znati dokle se došlo, jer rušilački pohodi na ovaj spomenik traju previše dugo, traju punih 30 godina i kontinuirano je istraga u toku. Tim više što je policija u nekim kasnijim slučajevima u gradu vrlo efikasno i vrlo brzo otkrila i privela izvršioce", naveli su.

Naglašavaju kako ih to navodi na sumnju da u slučaju terorističkog čina na Partizansko spomen groblje postoje opstrukcije i nedostatak volje da se sve riješi ili možda tragovi vode do "nedodirljivih" pa istraga namjerno tapka u mjestu, kao i prethodnih trideset godina.

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

Širom Mostara se postavlja 76 nadzornih kamera: Bit će pokriveno i Partizansko groblje

Širom Mostara se postavlja 76 nadzornih kamera: Bit će pokriveno i Partizansko groblje

"Insistiramo da javnost bude upoznata sa svim relevantnim informacijama o počiniocima, jer stanje šutnje unosi nemir i stvara atmosferu nesigurnosti u gradu, tim više što su se u međuvremenu desili i drugi incidenti koji narušavaju odnose u gradu. Ukratko, insistiramo na hitnom informisanju javnosti o toku i rezultatima istrage", kažu iz iz UABNOR-a.

Podsjećaju kako je par dana nakon uništavanja ovog bisera graditeljske baštine izjavu dao gospodin Slađan Bevanda, ministar u Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK. On je tom prilikom rekao:

"MUP svaki put reaguje na pravi način i pronađe počinioce, a na drugima je da to procesuiraju". Onda je još ponovio: "Počinioce uvijek pronađemo i dovedemo pred lice pravde", te je dodao: MUP HNK časno i pošteno radi svoj posao.

"Ako je ministar govorio istinu, insistiramo da o svim rezultatima istrage hitno upozna javnost. U protivnom postaje saučesnikom, jer šest mjeseci šutnje je previše.  Valja podsjetiti da je na području Hercegovačko-Neretvanskog kantona i monumentalni spomenik na Makljenu, koji je takođe Nacionalni spomenik BiH, miniran 2000. godine. Ista policija za 22 godine još nije otkrila počinioce niti bilo koga privela pravdi. Istraga je u toku. Neko bi i za ovakav stepen neefikasnosti morao odgovarati", poručuju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije