Podijelite uspomene na Dževada Karahasana: Ostavite poruku i budite dio Knjige sjećanja

1
Radiosarajevo.ba
Podijelite uspomene na Dževada Karahasana: Ostavite poruku i budite dio Knjige sjećanja
FOTO: Radiosarajevo.ba / Dževad Karahasan

Akademik Dževad Karahasan, preminuo je u petak, 19. maja u 70. godini.

Komemoracija u čast Karahasanu bit će upriličena na Filozofskom fakultetu u četvrtak, a o terminu će javnost kasnije biti obaviještena, dok će na Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine komemoracija biti održana u petak u 11 sati.

Dženaza uvaženom profesoru klanjat će se u petak, 26. maja, s početkom u 15 sati u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu.

Kod Sarajeva uhapšene tri osobe zbog nestale djevojčice Danke (2): 'Tražili 50.000 maraka'

Kod Sarajeva uhapšene tri osobe zbog nestale djevojčice Danke (2): 'Tražili 50.000 maraka'

Goethe-Institut u svojim prostorijama u Sarajevu položio je knjigu žalosti koju žele pokloniti supruzi Dževada Karahasana.

"Kao što ste ovu tužnu vijest mogli pročitati u medijima i na našoj web stranici, prošlog petka je preminuo Dževad Karahasan.

Goethe-Institut tuguje za jednim od najznačajnijih bosansko-hercegovačkih književnika, velikim humanistom i prijateljem našeg Goethe-Instituta, još od njegovog osnivanja i dao je neprocjenjiv doprinos kulturnim odnosima između Njemačke i Bosne i Hercegovine te mu je za 2012. godine dodijeljena Goethe-Medalja (Goethe-Medaille).

Preminuo je Dževad Karahasan, veliki bh. književnik i akademik

Preminuo je Dževad Karahasan, veliki bh. književnik i akademik

U znak sjećanja na Dževada Karahasana i njegov rad, na ulazu u foaje postavili smo fotografiju s buketom cvijeća i položili knjigu žalosti koju želimo pokloniti supruzi Dževada Karahasana. Ako ste osobno poznavali gospodina Karahasana i/ili biste željeli izraziti svoju zahvalnost, tugu i sućut njegovoj supruzi ili njegovoj porodici i prijateljima, slobodno upišite nešto u knjigu žalosti. Naši posjetitelji, gosti i partneri također imaju priliku nešto unijeti u knjigu", saopćili su iz Goethe-Instituta.

Dževad Karahasan rođen je u Duvnu, danas Tomislavgrad, 1953.godine.

Bio je jugoslavenski i bosanskohercegovački književnik, dramatičar, esejist, romanopisac. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, studij komparativne književnosti i teatrologije, a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Rat u BiH 1992. godine zatekao ga je na mjestu profesora, kasnije dekana Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Predavao je na nekoliko europskih univerziteta kao gostujući profesor. Pisao je drame, romane, pripovjetke, eseje, historiju i kritiku teatra i učestvovao kao pozorišni reditelj. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije