Dom naroda PSBiH: U prvom čitanju podržan prijedlog budžeta

0
Fena
Dom naroda PSBiH: U prvom čitanju podržan prijedlog budžeta
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Dom naroda PSBiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržao je principe Prijedloga zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, dostavljen od Predstavničkog doma državnog parlamenta.

Od 11 prisutnih delegata, za predloženi zakon glasalo je osam, dva su bila protiv, a jedan suzdržan.

Delegati su prihvatili zaključak koji je predložio Kolegij Doma da amandmanska faza za predloženi zakon traje sat vremena i da po isteku tog vremena zasjeda Komisija za finansije i budžet te da dostavi Domu naroda izvještaj o prijedlogu ovog zakona u drugom čitanju, kako bi se u nastavku sjednice obavila rasprava i glasanje o prijedlogu budžeta i u drugom čitanju.

Željko Komšić u New Yorku: 'Mnogo je više onih koji će braniti BiH od onih koji žele da je unište'

Željko Komšić u New Yorku: 'Mnogo je više onih koji će braniti BiH od onih koji žele da je unište'

Počela sjednica Doma naroda, Bećirović uzeo riječ: Zaustavimo ovu sramotu

Počela sjednica Doma naroda, Bećirović uzeo riječ: Zaustavimo ovu sramotu

Dom naroda nije prihvatio niti jedan od zaključaka koje su tokom diskusije predložili delegati Denis Bećirović i Zlatko Miletić. Neki od njih nisu usvojeni, a neki su, zbog nedostatka entitetske većine, upućeni Klegiju na usaglašavanje.

Delegat Zlatko Miletić je prilikom diskusije o predloženom zakonu, kazao da je ovakav prijedlog budžeta potpuno nemoralan, iz više razloga.

Po njegovim riječima, sramota je da se izabranim i imenovanim zvaničnicima - od članova Predsjedništva, Vijeća ministara BiH, poslanika i delegata u oba doma PSBiH, direktori ii zamjenici direktora agencija, poveća plaća za 500 KM.

"Mislim da je to tako jadno i ne mogu da shvatim takvu vrstu poriva da se na ovakav način demonstrira građanima sila u zemlju u kojoj je do prije godinu dana bilo 15 posto siromašnih", naveo je Miletić.

Povećanje plata prošlo i na komisiji za finansije: Samo jedan član bio 'protiv'

Povećanje plata prošlo i na komisiji za finansije: Samo jedan član bio 'protiv'

Delegat Denis Bećirović je kazao da će glasati protiv ovakvog budžeta, a dostavio je i nekoliko zaključaka o kojima bi se Dom naroda trebao izjasniti.

Po njegovim riječima, zaključci predviđaju, između ostalog, da se zaduži Vijeće ministara BiH da najkasnije u roku od sedam dana u pralamentarnu proceduru dostavi sve potrebne akte kako bi zaustavili povećanje plaća državnim funkcionerima.

"Zaključci predviđaju da Dom naroda zasjeda i održava hitna zasjedanja sve dok ovo ne riješimo. Također, među zaključcima pozivamo i Predsjedništvo BiH, kao predlagača, da se uključi u rješavanje ovog problema", naveo je Bećirović.

Delegat Amir Fazlić je kazao da su ipak trebali od predlagača čuti obrazloženja za pojedine stvari, „možda bi diskusija išla drugim tokom“.

"Vidimo da je u epicentru priča o povećanju plaća parlamentaraca, ministara, izabranih zvaničnika i ostalih na koje se odnosi", naveo je Fazlić.

Po njegovim riječima, u samim kuloarima između poslanika ima raznih terorija, ima čak teorija koje kažu 'a ko kaže da će se povećati?'

"Zato bi molio najodgovornijeg iz Ministarstva finansija da nam jasno kaže je li to povećanje znači i za poslanike i za sve nabrojane kategorije, političare prije svega, te šta treba da uradimo, možemo li danas nešto uraditi, koji je to zakonski osnov, na koji način", naveo je Fazlić.

Kazao je da, kada se generalno gleda, zna se da je uvijek bolje imati bilo kakav budžet nego nikakav.

"Ali zna se da nikad nismo imali ovakvu situaciju i u BiH i u cijelom svijetu, od pandemije, rata i svih refleksija na ovo stanje. Najmanje nam je trebala i priča o povećanju, a kamoli da se desi povećanje. Kako bi dalje, u amandmanskoj fazi mogli reagovati amandmanima ili eventualno zaključcima, zamolio bih ministra finansija ili koga on ovlasti da nam pojasni, prije svega, znači li ovaj budžet i zvanično povećanje plaća i koji su to modusi da već kod isplate za naredni mjesec nas političara, poslanika, ministara, direktora nema u toj kategoriji", kazao je Fazlić.

Delegatknji Marina Pendeš je kazala kako smatra da je ovaj proračun napokon došao i misli da se treba o njemu odrediti na način da ga usvoje.

Izetbegović: Uvećana primanja bit će usmjerena u humanitarne svrhe

Izetbegović: Uvećana primanja bit će usmjerena u humanitarne svrhe

"Svaka inicijativa ili komentar o velikoj brizi da se na taj način povećavaju plaće dužnosnicima, što jeste, i sprečavanje da se usvoji proračun, za mene je ustvari aktivnost da se ne poveća plaća državnim službenicima, uposlenicima, pripadnicima Oružanih snaga, jer smo mi u posljednjih nekoliko godina usvojili izmjene zakona, gdje se na neki način, povećava plaća vojnicima i dočasnicima u OSBiH sa najnižim činom", kazala je Pendeš.

Dodala je kako se slaže da je trebao postojati određeni stav, način, iznalaženje određene porocedure da se izuzmu iz ovog povećanja.

"Kad govorimo o osnovici ne možete izuzeti nas kad je to zakonom definirano. Ali sad to sprečavati, za mene je to populistički jer je predizborna kampanja. Očekujem da mi ovo podržimo", navela je Pendeš.

Delegat Mladen Bosić je kazao da ni na kakav način neće podržati ovaj budžet.

"Vama predlažem da nađete način da što prije u javnosti pokušate da ispravite ovu sliku koju ste stvorili, ne samo o parlamentu, nego o svim onim ljudima koji se bave politikom ili koji su na vlasti i u BiH i u entitetima", naveo je Bosić.

U toku je pauza u zasjedanju Doma naroda, tokom koje bi trebala biti održana sjednica Komisije za finansije i budžet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije