Partnerstvo na iskušenju: Dragan Čović osjetno zahladio odnose sa Miloradom Dodikom

6
Radiosarajevo.ba
Partnerstvo na iskušenju: Dragan Čović osjetno zahladio odnose sa Miloradom Dodikom
Foto: Ringier / Dragan Čović i Milorad Dodik

Potpuno različiti stavovi po pitanju daljeg približavanja BiH NATO, ali i budućeg uređenja zemlje primjetno su ohladili odnose između Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Da je dugogodišnje “strateško partnerstvo” lidera SNSD i HDZ BiH zapalo u krizu moglo se naslutiti nedugo nakon završetka prošlogodišnjih opštih izbora u BiH kada je Čović, više nego upadljivo, počeo da izbjegava priču o neophodnosti stvaranja trećeg, hrvatskog entiteta, piše Srpskainfo.

Pukotine

Na toj priči, inače, uživao je veliku Dodikovu podršku i upravo ta tema je Čovića, prema brojnim ocjenama, prethodnih godina maksimalno približila lideru SNSD zbog obostranog straha od bošnjačke dominacije u BiH.

Serija po kultnoj videoigri osvojila svijet, obnovljena je za drugu sezonu sedmicu nakon premijere

Serija po kultnoj videoigri osvojila svijet, obnovljena je za drugu sezonu sedmicu nakon premijere

Još primjetnije “pukotine” u odnosima lidera dvije najveće srpske i hrvatske stranke u BiH pojavile su se u aprilu, kad je u razmaku od samo par dana Čović čak dva puta otvoreno kontrirao stavovima svog najpouzdanijeg partnera.

Dodik je prvo, u jednoj izjavi otkrio da pokušava “ubijediti Hrvate da zajedno sa Srbima jednokratno napuste institucije BiH”, što je Čović upadljivo ignorisao.

Zatim je, samo nekoliko dana kasnije, šef HDZ otvoreno kontrirao sve učestalijim izjavama lidera SNSD da Republika Srpska nikad neće dati pristanak za ulazak BiH u NATO, poručujući da približavanje BiH NATO “ne može biti zaustavljeno”, te da će, kako je rekao, upravo Hrvati biti predvodnici tog procesa.

Željana Zovko
Foto: HRT: Željana Zovko

Blokade i patnje

Za konačnu potvrdu toga da je savezništvo Dodika i Čovića na klimavim nogama pobrinula se provjereni kadar HDZ u Evropskom parlamentu Željana Zovko, koja je, inače, do prije nekoliko godina obavljala savjetničke dužnosti u kabinetima najviših funkcionera Čovićeve stranke i bila ambasador BiH u brojnim destinacijama, upravo po preporuci lidera HDZ BiH.

U Mostaru se sastali Milorad Dodik, Dragan Čović i Nermin Nikšić. Ovo su najvažniji zaključci

U Mostaru se sastali Milorad Dodik, Dragan Čović i Nermin Nikšić. Ovo su najvažniji zaključci

"BiH je predzadnja na listi za dobijanje novca iz pretpristupnih fondova EU. Blokada je u toku zbog Republike Srpske, zbog projekata koji su blokirani zbog Dodika, ali zbog tih blokada pate i svi građani Federacije BiH", rekla je Željana Zovko, gostujući u programu BHT.

Tu se nije zaustavila, pa je predsjednika RS “oplela” i zbog njegovih odlazaka u Rusiju i sastanaka s Vladimirom Putinom.

"Dodik svojim odlascima Putinu stavlja čitavu BiH na crnu listu i na tapet jedne zemlje koja postaje siroče za pretpristupne fondove. Onda se, blokirajući Republiku Srpsku i blokirajući njega, sve to odražava na čitavu BiH. Dobijamo pozive na sankcije, doživljavanje čitave zemlje kroz figuru jednog čovjeka i to je jedan veliki problem", navela je Zovko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije