Ovo su biografije novih državnih ministara: Koje jezike govore, gdje su radili...

14
L. Memčić
Ovo su biografije novih državnih ministara: Koje jezike govore, gdje su radili...
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Novi saziv Vijeća ministara

Novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine sazvan je nakon što je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio imenovanja na sjednici održanoj 25. januara.

Vijeće ministara čine kadrovi SNSD-a, DNS-a, Naroda i pravde, Naše stranke, SDP-a i HDZ-a - stranaka koje su potpisale koalicioni sporazum za formiranje vlasti na državnom nivou.

Imena u novom sazivu Vijeća minstara su bosanskohercegovačkoj javnosti manje-više poznata, ali ima i onih o kojima se manje zna i koji nisu bili aktivni na političkoj sceni.

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

Potvrđeno imenovanje Vijeće ministara BiH: Ovo je devet novih ministara i 10 njihovih zamjenika

Potvrđeno imenovanje Vijeće ministara BiH: Ovo je devet novih ministara i 10 njihovih zamjenika

Donosimo vam biografije svih devet ministara u državnoj vladi.

Ministar vanjskih poslova - Elmedin Konaković (Narod i pravda)

Elmedin Konaković je rođen 1974. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu na Odsjeku za menadžment u sportu i trenutno pohađa master studij na istom fakultetu. Poznaje engleski, italijanski i rumunski jezik.

Konaković je bio pripadnik Armije Bosne i Hercegovine (BiH) od 1992. do 1996. godine. Tokom rata je igrao u Košarkaškom klubu „Bosna“ iz Sarajeva, a košarkašku karijeru je poslije nastavio u Sloveniji, Mađarskoj i Rumuniji. Igračku karijeru završava 2001, a naredne godine postaje direktor Košarkaške reprezentacije BiH. Godinu dana kasnije izabran je za direktora „Bosne“. Na ovoj funkciji je ostao do 2007. godine.

U politiku ulazi 2004. godine kao član Stranke demokratske akcije (SDA). Iste godine je izabran u Općinsko vijeće Općine Centar Sarajevo. Pred istek četverogodišnjeg mandata kandidovao se na lokalnim izborima 2008. godine za načelnika Općine Centar, ali nije izabran. Dvije godine kasnije ulazi u Skupštinu Kantona Sarajevo i postaje predsjednik Kluba zastupnika SDA. Nakon općih izbora u BiH u martu 2015. godine imenovan je za premijera Kantona Sarajevo.

Elmedin Konaković
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Elmedin Konaković

Početkom 2018. godine podnio je ostavku na sve stranačke funkcije, a potom i izašao iz SDA. U martu 2018. godine Skupština Kantona Sarajevo ga je smijenila sa funkcije kantonalnog premijera. U istom mjesecu organizovao je osnivački skup stranke "Narod i pravda". Na Općim izborima 2018. godine osvojio je poslanički mandat, a na konstituirajućoj sjednici izabran je za predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, a s te funkcije je smijenjen u januaru 2020. Delegiran je u Dom naroda Parlamenta FBiH u julu 2019. godine. U januaru 2023. postao je ministar vanjskih poslova BiH.

Ministar sigurnosti - Nenad Nešić (Demokratski narodni savez)

Nenad Nešić, predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine rođen je 4. jula 1978. godine u Sarajevu. Na Pravnom fakultetu u Novom Sadu stekao je zvanje diplomiranog pravnika. Član je Demokratskog narodnog saveza od 2014. godine, a 2020. je postao predsjednik stranke.

Nenad Nešić
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Nenad Nešić

Od 2006. do 2007. godine bio je pripravnik u Centru javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, a do 2014. godine radio je kao inspektor kriminalističke policije. U periodu od 2016. do 2020. godine obavljao je funkciju v.d. direktora Javnog preduzeća "Putevi RS". Na Općim izborima 2018. godine osvojio je mandat u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, a 25. januara preuzeo je mandat ministra sigurnosti BiH.

Ministar odbrane - Zukan Helez (SDP BiH)

Zukan Helez je rođen 1.1.1964. godine u Kupresu gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju završio u Bugojnu, od 1979. – 1983. godine, a Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu 1988.godine. Radio kao profesor u Skender Vakufu, od maja 1992. godine bio pripadnik Armije RBiH. Član je Predsjedništva SDP BiH. Na općinskim izborima četvrti put izabran u Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Prvi mandat u Predstavnički dom Parlamenta FBiH od 2000. – 2002.godine, drugi mandat od 2002. – 2006. godine, treći mandat od 2006. – 2010. godine, četvrti mandat od 2014. do 2018. godine. Bio član više radnih tijela, odbora i komisija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH kao potpredsjednik i predsjednik. Govori ruski i engleski jezik.

Zukan Helez
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Zukan Helez

Ministar finansija i trezora - Zoran Tegeltija (SNSD)

Zoran Tegeltija je u prošlom mandatu obavljao funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Rođen je u Mrkonjić Gradu 1961. Po završetku gimnazije, seli se u Sarajevo gdje završava Ekonomski fakultet. Magistrirao je sa 45 godina, a doktorirao dvije godine kasnije, 2008.

Tegeltija je član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) od 1998. godine. Dvije godine kasnije je postao član Glavnog odbora i predsjednik Opštinskog odbora Mrkonjić Grad.

Prije nego je počeo obnašati političke funkcije, Tegeltija je bio na rukovodećim mjestima u javnim institucijama. Radio je na pozicijama šefa i načelnika u Upravi javnih prihoda RS i Upravi carina RS.

Tegeltija je 2000. godine izabran za odbornika u Skupštini opštine Mrkonjić Grad. Istovremeno je bio i poslanik u Narodnoj skupštini RS. 

Za načelnika Mrkonjić Grada je prvi put izabran 2004. godine, a četiri godine kasnije je opet osvojio novi mandat. Krajem 2010. godine odgovara na poziv mandatara Vlade RS Aleksandra Džombića, i postaje entitetski ministar finansija. Mandat obnavlja 2013. godine, u vladi koju vodi Željka Cvijanović.

Zoran Tegeltija
Foto: Fena: Zoran Tegeltija

U decembru 2019. godine imenovan je za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Na Općim izborima 2022. godine osvojio je 35.313 glasova za mandat u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, ali je u januaru 2023. godine postao državni ministar finansija.

Ministar komunikacija i  saobraćaja - Edin Forto (Naša stranka)

Edin Forto, predsjednik Naše stranke i novi ministar komunikacija i saobraćaja je po struci magistar ekonomskih nauka.

Na fakultetu za međunarodne poslove na Univerzitetu Columbija radio je kao politički analitičar u ''Eurasia Groupu'', konsultantskoj firmi u New Yorku. Nakon tog angažmana, vraća se u Sarajevo i radi u građevinskom sektoru, gdje provodi više od deset godina na rukovodećim poslovima u upravljanju, proizvodnji i prodaji.

Od 2009. godine je u Našoj stranci volonterski radio na pitanjima privrede i ekonomije, kao i organizacije stranke. Na izborima 2014. izabran je za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo.

Edin Forto Vlada BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Edin Forto Vlada BiH

Istovremeno delegiran je u Dom naroda Federacije BiH. U maju 2015. na Kongresu stranke izabran je za potpredsjednika Naše stranke, a na posljednjim izborima ponovo je izabran u Skupštinu KS sa 3.428 glasova s treće pozicije na listi svoje političke opcije.

Forto je 4. septembra 2021. godine postao predsjednik Naše stranke nakon što je sa te pozicije odstupio Predrag Kojović, a 26. januara ove godine preuzeo je funkciju državnog ministra.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa - Staša Košarac (SNSD)

Državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac rođen je 1975. godine u Sarajevu. Diplomirao je 2014. godine na Fakultetu za poslovno-industrijski menadžment u Beogradu. Košarac je član Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Prvu javnu funkciju je dobio sa 25 godina kao odbornik u Skupštini Opštine Višegrad. Već 2004. godine osvaja mandat u Narodnoj skupštini RS, a dvije godine kasnije postaje predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Vijeću naroda RS. Istu funkciju od 2010. godine vrši u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. 

Staša Košarac
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Staša Košarac

Košarac se na općim izborima 2014. godine kandidovao za zastupnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i osvojio je mandat. Isto mu je uspjelo i četiri godine kasnije. U decembru 2019. godine imenovan je za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Na istu funkciju je imenovan i u narednom sazivu Vijeća ministara BiH, u januaru 2023. godine. 

Ministrica civilnih poslova - Dubravka Bošnjak (HDZ BiH)

Dubravka Bošnjak je manje poznato ime u svijetu politike. Rođena je 1976. godine u Sarajevu. Fakultet kao i postdiplomski magistarski studij iz oblasti računovodstva i revizije završila je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Zvanje doktora ekonomskih nauka stekla je 2013. godine.

Od 2013. godine docentica je na Fakultetu poslovne ekonomije za užu naučnu oblast: Računovodstvo i revizija Univerziteta Vitez.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice - Sevlid Hurtić (Pokret za državu)

Sevlid Hurtić je na posljednjim izborima izabran za poslanika u Narodnoj skupštini RS ispred Pokreta za državu. On je rođen 1970. godine u Doboju gdje je završio osnovnu i srednju školu.

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu 2015. godine. Na istom fakultetu je i magistrirao, a 2019. godine je upisao doktorske studije i doktorirao.

Sevlid Hurtić
Foto: Printscreen: Sevlid Hurtić

Bio je odbornik u Gradskoj skupštini Doboj i njen predsjednik Skupštine. Osnivač je stranke BH Zeleni. Hurtić je napustio poziciju ministra trgovine i turizma u Vladi RS, a na tom mjestu će ga naslijediti Denis Šulić. Preuzeo je mandat u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ministar pravde - Davor Bunoza (HDZ BiH)

O biografiji Davora Bunoze se malo zna. Advokat je iz Mostara,a u Vijeće ministara ušao je na prijedlog Hrvatske demokratske zajednice.

Predsjedavajuća Vijeća ministara - Borjana Krišto (HDZ BiH)

Zamjenica predsjednika HDZBiH Borjana Krišto je rođena 1961. godine u Livnu. Diplomirala je 1984. na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci, a pravosudni ispit je položila u Sarajevu. Od 1995. godine je članica Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ), a od 2015. i zamjenica predsjednika Stranke.

Do 2002. godine radila je kao sekretarka Vlade Livanjskog kantona. Na općim izborima 2002. godine je kao kandidat HDZ-a BiH osvojila mandat u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, ali ga nije preuzela jer je imenovana za ministricu pravde u Vladi FBiH.

Na općim izborima 2006. godine izabrana je u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. U aprilu 2007. je imenovana za predsjednicu FBiH, a od 2011. je bila delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Za opće izbore 2014. godine kandidovala se za Predstavnički dom Parlamenta BiH i osvojila mandat. Karijeru u Predstavničkom domu državnog Parlamenta je nastavila i nakon Općih izbora 2018. godine. Na Općim izborima 2022. godine bila je kandidatkinja za članicu Predsjedništva BiH, ali nije osvojila dovoljno glasova, pa je u decembru te godine imenovana za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH. 

Borjana Krišto
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Borjana Krišto

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije