Oštre reakcije na Schmidtovu izjavu o Srebrenici: "Najmanje što može učiniti jeste da se izvini"

17
Radiosarajevo.ba
Oštre reakcije na Schmidtovu izjavu o Srebrenici: "Najmanje što može učiniti jeste da se izvini"
Foto: Twitter / Radiosarajevo.ba / Schmidt uvrijedio žrtve zemljotresa

Burne reakcije izazvala je danas izjava Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Christiana Schmidta, koji je tokom obraćanja na konferenciji u Budimpešti kazao da je "situacija u stilu genocida u Srebrenici" bila potrebna da bi se okončao rat u Bosni i Hercegovini. 

"Omalovažavanje genocida"

Burno je ovu opasku najprije reagirala Senada Selo Šabić, viša znanstvena saradnica u Odjelu za međunarodne gospodarske i političke odnose u Zagrebu, inače porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

"Gospodin Schmidt kaže da je 'situacija u stilu genocida u Srebrenici' bila potrebna da bi se okončao rat u BiH. Situacija u stilu genocida? Što to znači?! 'Iluzija' genocida? Genocid u nekom određenom stilu? Kako uvredljivo za žrtve i međunarodno pravo", navela je Šelo-Šabić, koja je prema pisanju medija burno reagirala i na samoj konferenciji, a onda protestirala i na društvenim mrežama.

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Ovakvu izjavu osudila je i baronesa Arminka Helić, zastupnica britanskog Doma lordova.

"Genocid ne dolazi niotkuda. To je čin istrebljenja, koji je unaprijed smišljen, organiziran i planiran. Imenovanje djela i njegovih počinitelja te insistiranje na odgovornosti jedini je put do pomirenja i ozdravljenja", upozorila je međunarodno ugledna Arminka Helić. 

"Omalovažavanje genocida u Srebrenici na ovaj način vrijeđa žrtve i podriva međunarodne standarde", oštro je komentirao i Vedran Džihić, univerzitetski profesor u Austriji.

Uvreda za žrtve

Jasmin Medić, doktor historijskih nauka i naučni saradnik u Institutu za historiju Univerziteta u Sarajevu u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirao je skandal koji je izazvao Schmidt.

"Kako uopšte drugačije protumačiti Schmidtovu izjavu nego, nije ni manje ni više, nego relativiziranje genocida? On je tu, doista, čudnu formulaciju izrekao u kontekstu okončanja rata u Bosni i Hercegovini, odnosno da je ona bila potrebna da bi se rat okončao. Samo da ga napomenemo da je za okončanje rata i postizanje pravednog mira bilo potrebno da Međunarodna zajednica, koju on danas predstavlja, dopusti Armiji Republike Bosne i Hercegovine da oslobodi državu i da je ona u tome bila spriječena tačno u onome trenutku kada je VRS bila pred vojnim porazom", rekao je Medić i dodao:

"Umjesto iznošenja istinitih činjenica, Visoki predstavnik se upustio da u stilu negatora genocida vrijeđa žrtve, prvenstveno one iz Srebrenice, ali i sve žrtve agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu".

Prema njegovim riječima, "najmanje što može da učini nakon ove skandalozne izjave jeste da uputi izvinjenje i da pojasni svoje formulacije". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije