Oglasili se iz vrtića u Širokom Brijegu: "Majka je rekla neistinu, dijete je učestvovalo u priredbi"

2
Radiosarajevo.ba
Oglasili se iz vrtića u Širokom Brijegu: "Majka je rekla neistinu, dijete je učestvovalo u priredbi"
FOTO: Facebook / Dječak Jakov

Majka dječaka iz Širokog Brijega je na društvenim mrežama objavila snimak gdje tvrdi da su njenog sina diskriminisali ne dozvoljavajući mu da učestvuje u Božićnoj predstavi vrtića "Trnoružica" jer ima Down sindorm.

Oglasili su se iz vrtića i oštro odbijaju sve kritike.

Iz "Trnoružice" tvrde da je Dragana Mandić "netačno i neobjektivno iznijela činjenice" te da je dječak učestvovao na priredbi, ali da je sklonjen zbog sigurnosti, a ne s ciljem diskriminacije.

Faruk Šehić: The Road to Hell, dio drugi

Faruk Šehić: The Road to Hell, dio drugi

Skandalozan snimak iz Širokog Brijega: Zašto je dječak s Down sindromom isključen iz predstave?

Skandalozan snimak iz Širokog Brijega: Zašto je dječak s Down sindromom isključen iz predstave?

Video je potresao mnoge s razlogom, a saopštenje vrtića u nastavku prenosimo u cjelosti:

"Obraćamo Vam se povodom neistinitih navoda gospođe Dragane Mandić koje je ista iznijela dana 21.12.2022. godine na društvenim mrežama, a koje neistinite navode su kasnije prenijeli pojedini internet portali.

Podstaknuti pisanjem gospođe Dragane Mandić, čije je dijete, kao dijete s poteškoćama u razvoju korisnik usluga Dječjeg vrtića „Trnoružica“ u Širokom Brijegu, radnici vrtića odgovorno tvrde da je gospođa Dragana Mandić netačno i neobjektivno iznijela činjenice i opisala događanja na Božićnoj priredbi u vrtiću koja se održala 20.12.2022. godine.

Naime, tokom priredbe, koju su pripremile vaspitačice, učestvovala su djeca svih grupa, a u kojim grupama se nalaze i djeca s poteškoćama u razvoju. Apsolutno su neistiniti navodi kako je dijete s poteškoćama bilo izdvojeno ili da mu nije bilo dopušteno učestvovati na priredbi. Izdvajanje bilo kojeg djeteta nije bila namjera, niti je praksa radnika vrtića bilo koga diskriminisati ili ugrožavati, a pogotovo ne djecu sa poteškoćama u razvoju.

Maja Gasal o snimku iz Širokog Brijega: "Svako ko šuti na ovo je jednak direktorici vrtića"

Maja Gasal o snimku iz Širokog Brijega: "Svako ko šuti na ovo je jednak direktorici vrtića"

Naprotiv, dječji vrtić “Trnoružica” je jedini vrtić u Širokom Brijegu koji prima djecu s posebnim potrebama, a o kojima se brine profesionalno i odgovorno posebno obraćajući pažnju na njihovo socijalno uključivanje. Veliku pomoć u ovakvim aktivnostima, a pod koje aktivnosti spadaju i Božićne priredbe, djelatnicima vrtića pružaju i asistenti kao stručne osobe za pomoć djeci sa posebnim potrebama.

Vezano za sporni trenutak koji se vidi na jednom od snimaka, dječak je izišao na binu, proveo na istoj određeno vrijeme, a nakon toga odgajateljica ga je uzela u naručje, nakon čega je ostatak vremena dijete provelo u njenom naručju. Vaspitačici niti bilo kome od radnika apsolutno nije bila namjera dijete isključiti iz predstave, već je namjera bila zaštiti dijete od pada u trenutku dok druga grupa djece izvodi svoju kratku tačku.

Nakon toga, dijete je ostalo na predstavi sve dok njegova majka nije napustila dvoranu i odvela dijete u garderobu.

Prve reakcije na šokantni snimak iz vrtića u BiH: "Ne može te srce ne zaboljeti kada to pogledaš"

Prve reakcije na šokantni snimak iz vrtića u BiH: "Ne može te srce ne zaboljeti kada to pogledaš"

U garderobi je nastala druga sporna snimka kojom je majka Dragana Mandić stvorila neistiniti narativ da radnici vrtića izoluju dijete od ostalih. Svi radnici vrtića odgovorno tvrde da nikome od njih nije bila namjera izolovati dijete od ostale djece niti je bilo ko od radnika odveo dijete u garderobu.

Žalosni smo i začuđeni iznesenim stavovima gospođe Dragane Mandić, a čiji stav nikako ne oslikava realno čitavu situaciju. Niko od vaspitača kao ni ja lično nismo doživjeli ovaj događaj na način kako ga je iznijela majka djeteta.

Posebno ističemo činjenicu da nijednom do sada nismo imali primjedbi na naše ophođenje sa djecom sa poteškoćama u razvoju od njihovih roditelja, a pogotovo da ih na bilo kakav način diskriminšemo ili izdvajamo.

Izuzetno nas žalosti što na ovakav način moramo reagovati na iznesene stavove gospođe Dragane Mandić kao majke djeteta, ali su njeni navodi stvorili toksičnu atmosferu u javnom prostoru, a javnost zaslužuje znati istinu.

Objektivne i utemeljene kritike su uvijek dobrodošle, ali to ovdje zaista nije slučaj", navodi se u saopštenju koje potpisuje direktorica i radnici Dječjeg vrtića ”Trnoružica”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije