Oglasili se iz Vijeća roditelja KS povodom skraćenja časova za vrijeme ramazana

11
Radiosarajevo.ba
Oglasili se iz Vijeća roditelja KS povodom skraćenja časova za vrijeme ramazana
Foto: Pixabay / Školske klupe

Vijeće roditelja i učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo uputili su dopis Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo povodom usvajanja Inicijative o skraćenju trajanja časa.

Tu informaciju Vijeće roditelja i učenika KS objavilo je na svom Facebook profilu, dodajući da zbog sve većeg broja upita roditelja i medija, a nakon usvajanja Incijative o skraćenju trajanja časa u osnovnim i srednjim školama u KS na današnjoj sjednici Skupštine KS, Upravni odbor VRKS je putem baze formirao je stav koji je uputio i nadležnom Ministarstvu.

Kako kažu, interes učenika je na prvom mjestu te u tom smjeru se i UO VRKS obraća na već usvojenu Inicijativu.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas inicijativu o skraćenju časova u osnovnim i srednjim školama za vrijeme mjeseca ramazana.

[related]https://www.facebook.com/VijeceRoditeljaKantonSarajevo/posts/pfbid027TH5C4qWgtZQJ99ywkvPQZZzBStyt9eM5XWbLd1ooXMhpZK1yG8gmYLGFdAMZWdyl[/related]

VRKS već ranije je sa obraćanjem baze komuniciralo o ovome pitanju i zaključilo da grupni zahtjev za istim nije potreban jer svaki menadžment škole u saradnji sa Školskim odborom iste može donijeti Odluku o skraćenju nastave u skladu sa potrebama iskazanim u tom smjeru.

Također, VRKS nije niko konsultirao ni pri predlaganju ni usvajanju navedene inicijative, te u tom smislu nije formiran ni stav.

Škole u kojima postoji samo prva smjena ili druga smjena traje do 18h nemaju realno potrebu za skraćenjem nastave kao ni Zavodi i Centri kojima je zakonski čas kraći u odnosu na škole. Također mlađa djeca moraju boraviti u produženim boravcima jer roditelji u svim zanimanjima nemaju skraćen radni dan. Pored navedenih, planovi pismenih ispitivanja sa početkom školske godine su planirani i potrebno je interes učenika posmatrati i u ovom smjeru.

Skupština Kantona Sarajevo usvojila inicijativu: Školski časovi bit će skraćeni tokom ramazana

Skupština Kantona Sarajevo usvojila inicijativu: Školski časovi bit će skraćeni tokom ramazana

U smislu svega unaprijed navedenog molimo nadležno Ministarstvo da u skladu sa usvojenom inicijativom a o načinu provodenja iste odluku isključivo donosi škola u suradnji sa Nastavničkim vijećem i školskim odborima u kojima i roditelji imaju svoga predstavnika, te će se stav baze Vijeća roditelja te škole i prenijeti vodeći računa o specifičnosti svake od njih."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije