Oglasili se iz škole nakon što su roditelji učenicima zabranili da posjete sarajevsku sinagogu

22
Radiosarajevo.ba
Oglasili se iz škole nakon što su roditelji učenicima zabranili da posjete sarajevsku sinagogu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Aškenaška sinagoga u Sarajevu

Učenici petog razreda Desete osnovne škole Ilidža jučer su, 31. marta, bili u posjeti vjerskim i kulturnim objektima u Sarajevu. Posjetili su općinu Starom Gradu, a posjeta uključuje obilazak džamije, crkve i sinagoge te muzeje i pozorišta.

Kako je na Facebooku naveo Igor Kožemjakin, hazan Jevrejske opštine u Sarajevu, nisu svi učenici željeli ili smjeli posjetiti sinagogu.

Kontaktirali smo Desetu osnovnu školu Ilidža, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

Novi slučaj u BiH: Učenik došao u školu s pištoljem, uhapšena četiri maloljetnika

Novi slučaj u BiH: Učenik došao u školu s pištoljem, uhapšena četiri maloljetnika

"Jučer je održan izlet za učenike petog razreda naše škole, a s ciljem njihovog upoznavanja sa kulturnim, historijskim i vjerskim objektima u gradu. Učenici su posjetili vjerske objekte svih konfesija te da jedan dio učenika nije ušao u vjerske objekte drugih konfesija.

Od 60 učenika koji su posjetili vjerske objekte njih 55 je ušlo u sve vjerske objekte i ostvarili cilj posjete. Naša škola ima oko 600 učenika i oni posjećuju sve kulturne, historijske, vjerske objekte i do sada nismo nailazili na ove poteškoće. Da li će pojedinac zabraniti svom djetetu da ide u crkvu, džamiju, pozorište, kino, koncert na to mi ne možemo utjecati, ali politika škole je da se veličaju multikulturalnost našeg grada, države, što je i bio cilj posjete vjerskim objektima.

Roditelji školarcima zabranili da uđu u sarajevsku sinagogu

Roditelji školarcima zabranili da uđu u sarajevsku sinagogu

Napominjemo da je za svaki izlazak iz škole (izlet, posjete, ekskurzija, studijske posjete i sl.) potrebno dobiti pisanu saglasnost od roditelja. Smatramo da akcenat ni ne treba biti na pojedincima, već na onome što je dobro urađeno.

Naša škola iako se nalazi na periferiji grada postiže izuzetne rezultate na svim poljima, te i pored izazova zbog udaljenosti škole za posjetom različitih objekata i institucija ne zaostajemo za gradskim školama, kazali su iz škole za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (22)

/ Povezano

/ Najnovije