Oglasila se grupa 'Pravda za Dženana Memića': Kada su završne riječi, a kada odluka o slučaju?

3
Radiosarajevo.ba
Oglasila se grupa 'Pravda za Dženana Memića': Kada su završne riječi, a kada odluka o slučaju?
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Fotografije sa protesta Dženan Memić (arhiv)

Grupa 'Pravda za Dženana Memića' oglasila se putem Facebooka, te su poslali jasnu poruku nakon što je danas održano ročište, tačnije dokazni postupak u ovom slučaju.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Dobri ljudi, uz nas ste već godinama, neki još od februara 2016. godine.

Suđenje u slučaju Dženan Memić: Zašto je sudija Branko Perić danas kritizirao Tužilaštvo

Suđenje u slučaju Dženan Memić: Zašto je sudija Branko Perić danas kritizirao Tužilaštvo

Prve proteste smo organizovali odmah 2016.g, a do sada ih je ukupno bilo dvadeset.

Pratili ste kada su uhapšeni Ljubo Seferović i Vasvija Sejdović, kada su pušteni, pa Ljubo Seferović ponovno uhapšen.

Pratili ste suđenja i u prvom montiranom procesu protiv Ljube Seferovića, pred kantonalnim sudom u Sarajevu, kao i ona u ponovljenom postupku.
Svjedoci ste dvije oslobađajuće presude u oba procesa, kao što ste i svjedoci treće, pravosnažne presude pred Vrhovnim sudom FBiH.

Svjedoci ste mnogobrojnih izjava u medijima, podnošenja krivičnih i disciplinskih prijava, izlaganja izvještaja ad hoc tijela komisije za sigurnost Skupštine KS, pokušaja nasilnog i nezakonitog izuzimanja tog izvještaja po nalogu Dalide Burzić.

Suđenje u slučaju Dženan Memić: Odgođeno iznošenje završnih riječi Tužilaštva, dat novi rok

Suđenje u slučaju Dženan Memić: Odgođeno iznošenje završnih riječi Tužilaštva, dat novi rok

Svjedočili ste neobjašnjivom negiranju disciplinske odgovornosti Dalide Burzić i njenom istovremenom imenovanju za sutkinju Suda BiH.

Nije Dalida Burzić bila jedina nagrađena, mnogo ih je još kojima su date nove pozicije, povišice plata i blagonaklonost onih koji imaju moć u policijskim i pravosudnim organima.

Svjedočili ste suspenziji tadašnjeg komesara Vahida Ćosića, zbog slučajeva Memić i Sefić.

Mnogima od vas je i prije slučaja Memić bilo jasno, da u ovoj državi možeš 'srediti' baš sve, pa čak i da niti dana jednog ne odležiš za ubistvo.

Ali slučaj Memić je ogolio policiju i pravosuđe, pokazao i dokazao koliko duboko sežu te strukture, koliko je korupcija prožela institucije i ostavila obične građane na milost i nemilost najprimitivnijih foteljaša.

U februaru 2021.g smo konačno pomislili da smo došli do nekog raspleta, da će stvari sada ići u pravom smijeru. I krenule su.

Muriz Memić: 'Zanima me zašto je obrisan snimak iz hotela iz 2016. godine!?'

Muriz Memić: 'Zanima me zašto je obrisan snimak iz hotela iz 2016. godine!?'

Danas imamo i pokrenutu istragu o ubistvu Dženana Memića, kao i konačno suspendovanu Dalidu Burzić. Mala pobjeda, ali vrijedna.

Opet ste svjedočili hapšenju, ali ovaj put hapšenju nekih od aktera iz našeg slučaja, među njima su jedan inspektor i jedan šef odsjeka MUP-a KS.

I danas, dok se imena onih službenika koji su radili na slučaju Memić pojavljuju na listama uhapšenih iz istraga vezanih za organizirani kriminal i korupciju, mi smo ponovo doživjeli omalovažavanje i cerekanje u sudnici.

Doživjeli smo da ovih pet uhapšenih za ometanje istrage u našem slučaju sa svojim advokatima ismijavaju našu bol, igraju se sa zakonom ove države, u kojoj se onaj koji o krivnji treba objektivno da odlučuje, okrivljenom obraća ličnim imenom, dopušta obraćanja koja zakonom u takvom obliku nisu dopuštena ili kaže, kako se u slučaju Memić ne radi o složenom slučaju.

Ubistvo Dženana Memića je jedan od najsloženijih slučajeva u ranijoj historiji države Bosne i Hercegovine.

Istina, sam po sebi to ne bi bio. Ali su se upravo ovi sada optuženi i oni čije optužnice još uvijek jako smireno čekamo, potrudili i uradili sve što im je bilo moguće, da što više zakomplikuju, da što teže bude utvrditi šta se zaista desilo u noći 8. februara 2016. godine i u danima nakon.

Ili možda neko od vas zna logičan odgovor na pitanje, zašto jedan šef odsjeka za saobraćaj u MUP-u KS, nije poslao službenike na adresu na kojoj se nalazi automobil Renault Clio koji je navodno vozio u to vrijeme osumnjičeni M.P., pa ti isti službenici provjere navode, zatraže nalog za izuzimanje i vještačenje automobila? Da bude sve po zakonu je bilo nemoguće?

Ne, Hasan Dupovac je u dogovoru sa Zijadom Mutapom, na preporuku Zijada Mutapa, u sve to uvukao dva privatna lica, jedan od njih prijatelj Zijada Mutapa, a obojica navodno informanti, da nezakonito otuđe automobil od vlasnika, ostave ga na dogovorenom mjestu i onda obavijeste Dupovca, kako bi ovaj po automobil poslao službenike. Sve i da je taj automobil imao ikakve veze sa slučajem, pa najkasnije tad bi bio iskompromitovan dokaz.

To je samo jedna od očitih malverzacija, primjer uništavanja i pokušaj podmetanja dokaza - drugim riječima, ometanje istrage.

Takvih primjera je još mnogo i zajedno sa materijalnim dokazima i iskazima svjedoka se nalaze u spisu optužnice odnosno u rukama sudskog vijeća.

Muriz Memić: "Ne mogu više slušati laži, spreman sam blokirati cijelo Sarajevo"

Muriz Memić: "Ne mogu više slušati laži, spreman sam blokirati cijelo Sarajevo"

Mi ne znamo kakva će biti presuda Suda BiH u slučaju protiv Zijada Mutapa, Alise Ramić (rodj. Mutap), Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića. Mi ne znamo kako će sud procijeniti, šta će smatrati utvrđenim, šta ne.

Mi znamo samo da se konačno nadamo pravdi, a dok je nas živih, za nju ćemo se i boriti. Sedam godinama živimo ovu borbu, i neka znaju da ih nećemo tek tako pustiti da rade što im je volja a pogotovo ne mislimo odustati od ove borbe!

Današnjim ročištem, završen je dokazni postupak. Idućeg četvrtka će se iznositi završne riječi u ovom postupku, a onda je na sudu da donese odluku.

Istina i pravda za Dženana Memića, to je sve što tražimo", poručili su iz ove grupe.

Dobri ljudi, uz nas ste već godinama, neki još od februara 2016. godine. Prve proteste smo organizovali odmah 2016.g,...

Posted by Pravda za Dženana Memića on Thursday, October 27, 2022

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije