Turković se sastala sa češkim parlamentarcima i članovima akademske zajednice

0
Fena
Turković se sastala sa češkim parlamentarcima i članovima akademske zajednice
Foto: Fena / Turković sa češkim parlamentarcima

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, u okviru službene posjete Češkoj Republici, u Pragu se sastala s članovima Interparlamentarne grupe prijatelja Bosne i Hercegovine unutar češkog Parlamenta.

Tokom sastanka s parlamentarcima Petrom Fifkom, Karelom Haasom i Janom Hofmannom, razgovarano je o ekonomskim i sigurnosnim izazovima u Evropi. Sagovornici su razmijenili mišljenja i o češkom predsjedavanju Vijećem Evropske unije, koje počinje 1. jula ove godine, te o proširenju EU i poziciji zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine.

Ministrica Turković se sastala i s članovima češke akademske zajednice dr. Marketom Slavkovom, prof. Františekom Šistekom i prof. Zorom Hesovom, koji su se tokom svog akademskog rada, između ostalog, značajno bavili temama koje se odnose na BiH.

Važne informacije za trudnice u KS: Dovoljna jedna uputnica za preglede i porod nakon 38. sedmice

Važne informacije za trudnice u KS: Dovoljna jedna uputnica za preglede i porod nakon 38. sedmice

Ljepote Bosne i Hercegovine od sada i na tegli Nutelle

Ljepote Bosne i Hercegovine od sada i na tegli Nutelle

Profesori su prezentirali svoj rad ministrici, koji je vezan za našu zemlju, najavili buduće aktivnosti, dok je ministrica Turković govorila o važnosti angažmana članova akademske zajednice u boljem razumijevanju prilika u našoj zemlji, te prezentirala trenutnu situaciju u BiH.

U okviru sadržajne posjete, dosta pažnje je posvećeno ekonomskim pitanjima i jačanju saradnje u ovoj oblasti.

Ministrica Turković se sastala i s Tarikom Altumbabićem, predsjednikom novoosnovane Češko-bosanskohercegovačke privredne komore, koji živi u Pragu i vrlo ozbiljno radi na ekonomskom povezivanju dvije zemlje, ali i privlačenju investicija u Bosnu i Hercegovinu.

Također, ministrica se sastala i s veteranima i generalima češke Armade, koji su učestvovali u mirovnim misijama u BiH, ali i sa Munirom Pašagićem, počasnim konzulom Bosne i Hercegovine u Slovačkoj - saopćeno je iz MVP BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije