Objavljeno osam imena: Podignuta prva optužnica vezana za Sky i Anom aplikacije

0
Radiosarajevo.ba
Objavljeno osam imena: Podignuta prva optužnica vezana za Sky i Anom aplikacije
Foto: Tužilaštvo BiH / Osumnjičeni doveden u Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je, kako su danas saopćili, optužnicu protiv osam u predmetu "Dalibor Railić" i drugi.

Istakli su da su u okviru predmeta obuhvaćeni dokazi iz Sky i Anom aplikacija.

Ovih osam osoba se terete za organizirani kriminal povezan sa više teških kaznenih djela počinjenih u periodu od 2020. do 2022. godine, uključujući i ubistvo načelnika krim-policije Prijedor Radenka Bašića.

Sanela Krsmanović Bistrivoda: O predstavi Seljačka opera, Sanjarnici i pozorišnoj magiji

Sanela Krsmanović Bistrivoda: O predstavi Seljačka opera, Sanjarnici i pozorišnoj magiji

Ko je bio ubijeni načelnik krim-policije: Značku nosio više od 25 godina

Ko je bio ubijeni načelnik krim-policije: Značku nosio više od 25 godina

Optuženi su:

1. Railić Dalibor, zv. Dugi, rođen 1985. godine u Banja Luci
2. Miljatović Aleksandar, rođen 1988. godine u Sanskom Mostu
3. Repajić Igor, rođen 1990. godine u Zagrebu
4. Gredelj Haris, rođen 1986. godine u Prijedoru
5. Vujović Mirjana, rođena 1979. godine u Bileći
6. Simić Željko, rođen 1979. godine u Bijeljini
7. Ivković Aleksandar, zv. Saša, rođen 1985. godine u Bileći
8. Gvozden Goran, rođen 1982. godine u Bosanskoj Gradiški

U optužnici se navodi da su optuženi, nakon prethodnog međusobnog dogovora korištenjem kriptovanih aplikacija, krijumčarili opojnu drogu kokain i marihuana u više navrata, koju su krijumčarili, transportovali, skrivali i dalje plasirali na ilegalnom narko-tržištu u Bosni i Hercegovini, kao i inostranstvu.

Nadalje, optuženi Railić se tereti da je velike iznose novca, koje je nezakonito stekao činjenjem kaznenih djela narko-kriminala, koristio za kupovinu stanova, nekretnina, skupocjenih vozila, kao i držao na bankovnim računima, te je od Suda BiH zatraženo i izvršeno blokiranje imovine optuženog, a tokom postupka tražit će se oduzimanje cjelokupne nezakonito stečene imovine.

FBI se uključio u istragu ubistva načelnika krim-policije u BiH

FBI se uključio u istragu ubistva načelnika krim-policije u BiH

Optuženi Railić, Miljatović i Repajić, terete se da su, nakon što je optuženi Railić organizirao grupu ljudi, s ciljem ubistva načelnika krim-policije Prijedor, a radi sprječavanja istraga za organizirani kriminal i krijumčarenje opojnih droga, pristupili toj grupi u okviru koje je optuženi Miljatović dana 21. februara 2022. godine, počinio teško ubistvo Radenka Bašića, upotrebom vatrenog oružja, na javnom mjestu u ranim jutarnjim satima.

"Ubistvo je zbog surovosti izvršenja, kao i činjenice ubistva policijskog službenika, teško narušilo sigurnosnu situaciju u Prijedoru i cijeloj Bosni i Hercegovini", navode iz Tužilaštva.  

Optuženi se terete za kaznena djela: Organizirani kriminal (čl.250 KZ BiH), neovlašten promet opojnih droga (čl. 195. KZ BiH), pranje novca (čl.209) i teško ubistvo (čl. 125. KZ RS), kao kazneno djelo za koje se po važećem zakonu može izreći kazna doživotnog zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije