Nove spekulacije o Schmidtovom 'zakonu': Prelomio pa pripremio kompromis?

0
L. R.
Nove spekulacije o Schmidtovom 'zakonu': Prelomio pa pripremio kompromis?
Foto: EPA-EFE / Christian Schmidt

Malo je toga uzdrmalo širu javnost ove zemlje nakon najave da bi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt mogao iskoristiti bonske ovlasti da nametne izmjene izbornog zakona i promijeni Ustav FBiH.

Iako je riječ o informaciji koja niti jednom nije zvanično potvrđena - mediji su bili ti koji su svijetu obznanili detalje planova Schmidta, detalji predloženih izmjena šokirali su mnoge - uglavnom sve one osim pripadnike HDZ-a iz čije je kuhinje u Hrvatskoj, navodno, i dostavljeno što Schmidt treba mijenjati.

Najveći problem je prijedlog o famoznom cenzusu - tj, prijedlogu koji kaže da pripadnici jednog konstitutivnog naroda na određenoj teritoriji koji čine tri posto ukupne populacije tog naroda na području FBiH mogu kandidirati jednog člana u Dom naroda.

Važna obavijest iz GRAS-a: Danas će doći do privremene obustave saobraćaja u Sarajevu

Važna obavijest iz GRAS-a: Danas će doći do privremene obustave saobraćaja u Sarajevu

"Kad pogledate BPK, KS, pa TK, taj broj građana, Hrvata, ne živi na ovim područjima i iz tih kantona neće se moći delegirati Hrvat. To će se desiti i s Bošnjacima gdje oni ne ispunjavaju cenzus", upozoravao je Dervo Sejdić jučer.

Kvinta danas raspravlja o Schmidtovim mjerama: Ima li visoki predstavnik podršku?

Kvinta danas raspravlja o Schmidtovim mjerama: Ima li visoki predstavnik podršku?

Dervo Sejdić je pripadnik romske populacije koji se prije nekog vremena nije mogao kandidirati za člana Predsjedništva BiH. Tužio je 2009. državu Evropskom sudu, zajedno s Jakobom Fincijem - Jevrejem koji se također nije mogao kandidirati za Predsjedništvo - i pobijedio. Još uvijek se, ni on ni Finci, ne mogu kandidirati za Predsjedništvo. 

Neće to moći ni budu li usvojene Schmidtove izmjene kako su ih mediji objavili. 

OHR u međuvremenu o svemu ćuti. Spekulira se kako nema podršku od većine članica PIC-a, osim od SAD-a i Velike Britanije. I ove dvije ambasade ćute o svemu, tek su se oglasili da daju podršku visokom predstavniku. 

Schmidt također znakovito ćuti. I ne oglašava se. 

No, prema tvrdnjama nekolicine izvora - navodno je odustao od cenzusa famozna "tri procenta".

Istraga javlja da u OHR-u sada razmatraju mogućnost da Schmidt nametne samo tehničke izmjene Izbornog zakona koje bi pojačale integritet izbornog procesa. Isto javlja i Politički.ba.

Ispred zgrade OHR-a i danas protesti: Hoće li se obratiti Schmidt?

Ispred zgrade OHR-a i danas protesti: Hoće li se obratiti Schmidt?

U međuvremenu se doznaje da su predstavnici sedam političkih stranaka pozvani na konsultacije u Sarajevo u 13 sati.

Također se očekuje da Schmidt odluku saopći danas.

U kojem pravcu će BiH zvanično otploviti politički, ostaje da se vidi u poslijepodnevnim satima.

A, dok se budu odvijali pregovori, ispred OHR-a će se, treći dan zaredom, okupiti nezadovoljni građani koji traže samo jedno - istinsku, europsku demokratiju bez društvenih eksperimenata u svojoj zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije