Nedim Sladić objavio kada se očekuje smanjenje padavina: 'Svaka litra je bitna...'

10
Radiosarajevo.ba
Nedim Sladić objavio kada se očekuje smanjenje padavina: 'Svaka litra je bitna...'
Foto: Facebook / Nedim Sladić

Za veći dio Bosne i Hercegovine izdato je narandžasto upozorenje za utorak, 16. maj, dok je za srijedu, 17. maja upaljen žuti meteoalarm zbog očekivanih obilnih padavina.

O tome kakvo nas vrijeme u narednim danima očekuje, na Facebook profilu oglasio se i bh. meteorolog Nedim Sladić.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

Nesreća na radu: Radnik (51) iz BiH teško povrijeđen u Austriji

Nesreća na radu: Radnik (51) iz BiH teško povrijeđen u Austriji

"Akumulirane padavine od 16. maja. do 18. maja. Bit će kraćih prekida u padavinama, pogotovo večeras, i to je dobra vijest. Međutim, nažalost novih 15 do 35, lokalno do 50 mm kiše je izgledno na sjeveru Bosne, pogotovo uz granicu sa Republikom Hrvatskom. Svaka litra je u ovim trenucima bitna. Nadam se da će realno stanje biti znatno manje od predviđenog. Padavine će oslabjeti u četvrtak."

U Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine. Prije podne istočnog i jugoistočnog smjera, a u drugom dijelu dana vjetar mijenja smjer na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20°C.

Akumulirane padavine od 16.05. do 18.05.2023. Bit će kraćih prekida u padavinama, pogotovo večeras, i to je dobra...

Posted by Nedim Sladić on Tuesday, May 16, 2023

FHMZ je izdao sljedeća upozorenja za građane:

"Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar. (...)

Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije