Najmanje osam sarajevskih ljekara osumnjičeno u aferi upisivanja lažnih dijagnoza

4
Radiosarajevo.ba
Najmanje osam sarajevskih ljekara osumnjičeno u aferi upisivanja lažnih dijagnoza
Foto: Radiosarajevo.ba / Uznemirujuća priča o pacijentima u KS

Afera zloupotrebe zdravstvenih kartona pacijenata u Kantonu Sarajevo i dalje potresa zdravstveni sistem u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Kako izvještava Aljazeera, najmanje osam ljekara osumnjičeno je u aferi zloupotrebe zdravstvenih kartona. Aljazeera saznaje da su za propisivanje skupocjenih lijekova zloupotrebljeni podaci blizu 200 pacijenata.

Direktor JU Dom zdravlja Abel Baltić izjavio je kako je Uprava do sada je podnijela krivične prijave protiv šest ljekara a pripiremaju dokumentaciju za još dvoje.

Teška nesreća u centru Sarajeva, pričinjena velika materijalna šteta

Teška nesreća u centru Sarajeva, pričinjena velika materijalna šteta

Kafedžić o lažnim dijagnozama: 'Godinama traje krivotvorenje recepata, upleten veliki broj ljudi'

Kafedžić o lažnim dijagnozama: 'Godinama traje krivotvorenje recepata, upleten veliki broj ljudi'

"Zadnji recept koji je napisan bez pokrića, odnosno koji je zloupotrebljen, je od devetog mjeseca  2021. Nakon toga nismo došli do novih saznanja, ali smo otkrili neke nove šifre", kazao je Baltić. 

Kako Aljezeera neslužbnno saznaje, zlouptrijebljeni su kartoni blizu 200 pacijenata. Na njihova su imena propisivani skupocjeni lijekovi, a šteta koja je pričinjena Zavodu zdravstvenog osiguranja  mogla bi iznositi nekoliko stotina hiljada eura.

Svi osumnjičeni ljekari poriču umješanost u aferu i tvrde da su i sami žrtve zloupotrebe. Svi oni premješteni su na nova radna mjesta. Podsjećamo, u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, kazali su kako se prikupilo više informacija, ali se samim tim slučaj i više zakomplikovao.

Erduan Kafedžić, šef ovog ureda kazao je za portal Radiosarajevo.ba da se može govoriti o većem broju 'pacijenata' na čija imena su propisivani recepti, ali i doktora i apoteka. 

Radi se o širem broju ljudi i radimo analizu. Uskoro ćemo ići s informacijom prema Tužilaštvu. Za sada imamo informaciju da se radi o velikom broju potencijalnih zloupotreba u smislu izdavanja recepata za specifične grupe lijekova, a koji sa sobom nose veću materijalnu štetu po budžet Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. To je sve što u ovom trenutku mogu reći", istaknuo je Kafedžić.

 Kazao nam je i da se zloupotrebe dešavaju već nekoliko godina, tačnije od 2020.

"Na osnovu svih saznanja i ove slike koju zasad imamo pred sobom, imam puno pravo da sumnjam da se ovo dešavalo već duže vrijeme", izjavio je Kafedžić za portal Radiosarajevo.ba te dodao da ne može reći o kojem broju pacijenata, apoteka i doktora je riječ. 

Podsjetimo, sve je otkriveno polovinom novembra nakon što je Erol Prašljivić, koji je u Dom zdravlja došao radi promjene adrese u zdravstvenom kartonu, saznao da mu je neko upisao lažnu dijagnozu, a kako bi nepoznate osobe, na njegovo ime, podizale lijekove u apoteci.

Lejla Brčić, pomoćnica direktora ZZOKS, otkrila je ranije da "imamo situaciju da je sve recepte propisao jedan ljekar i da su svi recepti realizirani u jednoj apoteci sa istim imenom djelatnika apoteke".  Odbili su otkriti imena ljekara i apotekara, navodeći da će predmet biti proslijeđen nadležnom tužilaštvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije