Muriz Memić i Ifet Feraget nakon ročišta: 'Moja patnja od osam godina - sve je zbog Alise Mutap'

5
Radiosarajevo.ba
Muriz Memić i Ifet Feraget nakon ročišta: 'Moja patnja od osam godina - sve je zbog Alise Mutap'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Muriz Memić i Ifet Feraget

Muriz Memić i njegov advokat Ifet Feraget dali su izjave nakon što je završeno ročište pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine. 

Prvi se obratio otac poginulog Dženana Memića, Muriz Memić

"Prvo moram reći, osjećam se dobro. Kako god to neko shvatio. Imam puno povjerenje u rad Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine. Što se tiče brisana snimka, davno smo znali, 2016. godine, da je namjerno obrisan i da neko mora odgovarati.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Ovaj momak što će odgovarati za drugi snimak, to je njegov problem. Bio je spreman to uraditi, sada neka odgovara. Donijeli su idiotski snimak iz 2013. godine da Sud uvjere kako je loša rezolucija. To nema veze s 2016. godinom.

Ja mislim da, 7. juna, konačno prestaje amnezija i da prestaju laži Alise Mutap, da prestaju laži Dalide Burzić i Sabine Sarajlić, koje su to sve bile spremne uraditi zbog laži Alise Mutap", rekao je Memić. 

Muriz Memić
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Muriz Memić

Na pitanje o svjedočenju dr. Kemala Dizdarevića, Memić je posjetio na bitan detalj s prvog suđenja. 

"Znate da sudija Branko Perić nije dozvolio svjedočenje dr Dizdarevića, ovaj sud je imao sluha i dozvolit će. Znamo njegov nalaz iz 2016. godine, znamo da je ta amnezija bila potreba Dalide Burzić, taj dan ćemo saznati da to nije tako, da Alisa Mutap nikada nije imala amneziju.

Sve ove moje patnje i osma godina hodanja po sudovima, to je sve zbog Alise Mutap. Ona je rame uz rame bila s Dženanom, to joj neće proći.

Imam još snage, izdržat ćemo i ovo, mogu joj reći da opet obuče tene, s prestankom amnezije će se pokrenuti i drugi postupak, to joj obećavam", izjavio je Muriz Memić. 

Nakon njega, obratio se i advokat Ifet Feraget

Ifet Feraget
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Ifet Feraget

"Svi oni koji su po meni odgovorni zbog toga što već osmu godinu pokušavamo utvrditi istinu o ubistvu Dženana Memića, i vratiti dostojanstvo profesiji policajca, tužioca i sudije, za sve to bi učinio odgovornim 'brankove sporedne krivce'.

To su policajci i tužioci koji su uništavali dokaze zbog kojih ova naša borba traje osam godina. Oni su glavni krivci što ne znamo sadržaj uništenih snimaka video nadzora.

Tražiti dokaze o tome šta se nalazi na video snimcima koji su uništeni, bilo bi isto kao što bi vještačili oružje koje je neko sakrio, ili bacio. Možete prepostavljati šta sadrže snimci, ali ste dokazali da su oni uništeni zbog ljudskog faktora.

Teza odbrane je bila da je to nestanak struje i tužilaštvo je dokazalo, uz izuzetno vještačenje Irhada Kosa, da nestanak struje ne uzrokuje brisanje snimaka.

Uvijek morate voditi računa o tome da dokazivanje neke okolnosti ne vršimo samo nalazom vještaka, već nizom dokaza, i zato je propisana obaveza suda da analizu dokaza vrši na način da analizira svaki pojedinačni dokaz u vezi sa svim ostalim dokazima.

Posted by Pravda za Dženana Memića on Monday, May 29, 2023

O petooptuženom Muameru Ožegoviću i dokazima koji ga terete imali smo priliku slušati u prethodnom pretresu. Što se tiče Alise Mutap, ne bi prejudicirao, ali smatram da boljih stručnjaka od Kemala Dizdarevića, Abdulaha Kučukalića i Hamze Žuje mi nemamo.

Hvala Vijeću što je usvojilo prijedlog tužilaštva, jer presuda koju je donio Branko Perić, koja je pala zbog bitnih povreda, sasvim sigurno bi pala i zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, a pala bi i zbog pogrešne primjene materijalnog prava.

Upravo zbog toga je dragocjeno objašnjenje koje smo čuli na prošlom pretpretresnom ročištu, a koje upućeno i onima koji nisu pravnici, da nije moguće odustajanje od optužnice u situaciji kada suđenje ide iznova.

U ovoj situaciji je očigledno da je vijeće odlučilo da se pretrese kompletan predmet na način da se ponovo pozovu vještaci Žujo i Kučukalić, i da se sasluša Dizdarević, čime će odbrani biti omogućeno da ponovo iste ispitaju, i da eventualno ukažu na neki drugačiji zaključak.

U tom pravcu podržavam ono što je rekao gospodin Memić, mislim da se u tome i ogleda suština ove moje borbe.

Sud odlučio: Dozvoljen iskaz Kemala Dizdarevića u slučaju Dženan Memić

Sud odlučio: Dozvoljen iskaz Kemala Dizdarevića u slučaju Dženan Memić

Ovo što je rekao Muriz, da vjeruje u Tužilaštvo i Sud, to je smisao poštovanja zakona i ustava, dakle zaštita ljudskih prava. Dženan Memić je ubijen i njegov otac zaslužuje punu istinu o tome ko su 'brankovi sporedni krivci', ali i ko su ubice Dženana Memića", rekao je Feraget. 

Upitan da komentariše obrisane snimke, Feraget je pružio objašnjenje za ovaj dio postupka. 

"Čuli smo opservaciju branioca prvooptužene i drugooptužene da istraga još traje. Podizanjem optužnice ne prestaje istraga, te tužioci ne završavaju istrage.

Moguća je rekonstrukcija snimaka, dakle ne reinstalrianje, već rekonstrukcija, što bi nas dovelo u poziciju da znamo šta se nalazi na snimcima, a ovdje se sudi ljudima za brisanje tih snimaka.

Ključno pitanje nije da li će biti rekonstrukcije, to ostavljam tužilaštvu koje očigledno vrši provjeru tih okolnosti, ali to nije ključno za ovaj predmet", izjavio je Feraget. 

Muriz Memić uoči današnje odluke Suda: Evo koja su njegova očekivanja

Muriz Memić uoči današnje odluke Suda: Evo koja su njegova očekivanja

Na kraju, Feraget je komentarisao i pokretanje istrage o ubistvu

"Istaga za ubistvo je pokrenuta i intenzivirana, te se vodi protiv više lica. Prvoosumnjičena je Dalida Burzić, a osumnjičeni su i Meris Ćato i Vahid Ćosić, između ostalih.

Ja samo vjerujem da je specifična težina predmeta toliko velika, da ćemo ipak vratiti dostojanstvo profesijama policajca, tužioca i sudije. Ako se to ne desi, onda možete zamisliti kakva je naša budućnost", rekao je Ifet Feraget. 

Podsjetimo, Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila njegova tadašnja djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić Dženan Memić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Sud BiH je u novembru prošle godine oslobodio Zijada Mutapa i druge koji se terete da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa, s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je na zahtjev Tužilaštva BiH u martu ove godine ukinulo oslobađajuću presudu Zijadu Mutapu i drugima u predmetu "Dženan Memić".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije