"Dabogda svijet propao ako pravde ne bude": Emotivna poruka Muriza i Arijane Memić danas ispred Suda

8
A. L.
"Dabogda svijet propao ako pravde ne bude": Emotivna poruka Muriza i Arijane Memić danas ispred Suda
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Suđenje u slučaju Dženan Memić

Nakon današnjeg ročišta u predmetu protiv Zijada Mutapa i drugih pred Sudom Bosne i Hercegovine, za medije su govorili advokat optuženog Josipa Barića Kadrija Kolić, otac Dženana Memića, Muriz, i sestra Arijana Memić.

"Krivična djela protiv sigurnosti u saobraćaju su krivična djela koja se moraju dokazati najviše u roku od mjesec dana.

Ja razumijem i potpuno se suosjećam, zato sam i rekao "halal vam bilo sve što mi kažete'", rekao je na početku Kadrija Kolić odgovarajući na pitanje osjeća li empatiju prema porodici Memić.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

"Trebamo imati sud srama. Nije tačno da nismo imali empatiju prema porodici Memić. Vidjeli ste i čuli ste naše završne riječi da smo više puta iskazivali empatiju i potencirali upravo to da najveću cijenu plaća porodica Memić zbog nerada državih institucija", rekao je Kolić.

Ifet Feraget otkrio kolike su kazne predviđene za djela za koja se terete prvooptuženi

Ifet Feraget otkrio kolike su kazne predviđene za djela za koja se terete prvooptuženi

Potom su ga mediji počeli ispitivati o tome zašto tokom završnih riječi nije govorio o tome zašto njegov branjenik Barić nije izuzeo krvavu majicu od Alise Mutap u noći stradanja.

"Što se tiče činjenica, sačekajmo da Sud donese odluku", odgovorio je Kadrija Kolić.

Nakon što je završio obraćanje medijima, Kolić je krenuo da napusti prostorije ispred Suda BiH, a onda mu je Muriz Memić dao prijedlog da skupa stanu pred kamere, na što mu je ovaj samo rekao 'halalite'.

"Ove završne riječi vam je pisao kriminalac Sead Kreštalica. Tvoj prijatelj iz kafane", dobacio mu je Memić.

Potom je i sam stao pred kamere:

"Šta imam reći za Hasana Dupovca kad je on sam meni rekao da ću više naplatiti ako pristanem na saobraćajnu nesreću. Ako se psihopata kune u svoju djecu 'dabogda se desilo mojoj djeci ako sam kriv'. Ja mislim da je to psihopata koji je meni rekao da on hoće da je saobraćajna nesreća da bih ja mogao više naplatiti.

Evo, tu je Hasanov sin, ako ga on prodaje dabogda mu se sad desilo što se desilo i meni jer je Hasan rekao da se desilo", rekao je Memić.

Presuda je naredne sedmice.

Muriz Memić: 'Znam da je Alisa Mutap odvela Dženana u smrt!'

Muriz Memić: 'Znam da je Alisa Mutap odvela Dženana u smrt!'

"Šta imate reći poslije ovih riječi? Ja mislim da besmislenije završne riječi nikada niko nije čuo. Kadrija Kolić, sada ćemo ga zvati Sultan Fatih jer se pozivao na zakon iz Osmanskog carstva, mi znamo da su oni ovdje bili okupatori, da su mogli ubiti a da ne odgovaraju. Moj Dženan je ubijen, a Kadrija Kolić bi da se ne odgovara. On kaže danas 'šta ćemo mi u sudnici'. Pa, ubijeno mi dijete, hajvanu jedan. Kadrija Kolić je trgovac oružjem, on voli da se narod ubija, ja ne volim", kaže Memić.

Osvrće se na krvavu majicu Alise Mutap.

"Barić Josip je poslat u Klinički centar da on uzima garderobu, jer je Hasan Dupovac već bio obavješten. On je došao po zadatku, nije ovo prvo djelo Barić Josipu i Hasanu Dupovcu.

Neka se oni ne brinu, doćemo mi do kraja. Uskoro dolazi i Dalida Burzić koja je sigurno iznosila ove završne riječi, i Sead Kreštalica. Ja mislim da je ovo danas i vama bilo mučno slušati, a ne samo meni. Ali, negirati nešto što se desilo na onaj način... Sud ne priznaje kletvu. Hasan Dupovac se kune na kraju 'dabogda se mojoj djeci desilo' i 'da svijet propadne' da bi oni opstali, koji haraju Bosnom i Hercegovinom, koji su uništili Bosnu i Hercegovinu", kaže Memić.

"Sačekat ćemo, ja sam spreman kakva god da bude presuda. Mi idemo dalje", rekao je vezano za presudu.

Ponovo se osvrnuo na Kadriju Kolića:

"Moj Dženan se igrao s tvojom djecom. Tvoja žena je nazvala moju rodicu 'kaže Kadrija, onu kur**cu treba zatvoriti 24 sata, sve bi ona priznala'. To su riječi žene Kadrije Kolića. Ermin Gačanović je rekao dok je još radio u Tužilaštvu da zna da su namještani komadi stakla. Danas je pričao o tim komadima stakla."

Ponovo o majici Alise Mutap koja nije izuzeta.

"Bitna je majica jer najvjerovatnije da je na njoj bila Dženanova krv. Danas je Kadrija Kolić ukrao pola sata govoreći o Osmanskom carstvu. Dobro smo ikako normalni".

O tužbi Alise Mutap protiv njega:

"Tužila me je jer sam ja rekao da je Alisa Mutap prostitutka. Mi smo čuli i danas u sudnici da se neka prostitucija odvijala oko hotela. Ja imam svjedoke za to koji su mi prenijeli i ko je Alisa i čija je Alisa i koji su mi rekli vadi dijete Murize odatle. To mi je rečeno u subotu, 6. februara, a Dženan je nastradao osmog. Sve mi je rečeno ko je porodica Zijada Mutapa."

"Kakva god da presuda bude, meni je svejedno, vjerujte mi. Ide novi postupak, opet ja idem u sudnicu. Valja to sve izdržati. Ali, očekujem da budu krivi", zaključio je.

"Hasan Dupovac je u to vrijeme tražio od Šerifa Konjevića da nabavi harmoniku za njegovog sina. Pa, evo nek mu nabavi sad u četvrtak. Nek napušu balone, nek slave, vidjet ćemo kakva će presuda biti.", dodao je Memić.

Arijana Memić se zahvalila tužiocima i istražiocima koji su radili na predmetu, a onda i javnosti i medijima što su svih ovih godina pratili borbu i "objektivno o svemu izvještavali".

"Teško nam je kako se bliži kraj, ali želimo vjerovati da će pravda konačno pobijediti. Pozivam cjelokuponu javnost da nam budete podrška, kao i svih ovih godina. Još jednom hvala vam svima. Ne bismo sami dogurali... Dabogda svijet propao ako pravde ne bude", rekla je Arijana Memić.

Posted by Pravda za Dženana Memića on Thursday, November 17, 2022

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije