MUP KS uoči proslave neustavnog dana RS: "Nedvosmisleno spremni i sposobni adekvatno odgovoriti"

1
Radiosarajevo.ba
MUP KS uoči proslave neustavnog dana RS: "Nedvosmisleno spremni i sposobni adekvatno odgovoriti"
Foto: MUP KS-a / Ilustracija

Nakon što su predstavnici boračkih udruženja i nevladinih organizacija Kantona Sarajevo jučer izrazili nezadovoljstvo najavljenim obilježavanjem takozvanog dana RS 9. januara, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, u Istočnom Sarajevu te pozvali nadležne policijske agencije da postave punktove na ulaze u Sarajevo, oglasili su se iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, isti predstavnici su kazali kako je najavljen dolazak 3.000 plaćenika iz Rusije i Ukrajine koji su ratovali u Sarajevu te da žele da nazovu incidente.

"U svjetlu informacija koje su se pojavile u javnom prostoru posljednjih nekoliko dana, a koje su izazvale pažnju i određenu zabrinutost građana u Kantonu Sarajevo, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo javnost obavještava o sljedećem:

Reakcija na Dodikove najave: Zelene beretke pozvale MUP KS da postavi punktove na ulaze u Sarajevo

Reakcija na Dodikove najave: Zelene beretke pozvale MUP KS da postavi punktove na ulaze u Sarajevo

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, u skladu sa zakonom propisanim ovlaštenjima, kontinuirano poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti u zaštiti lične i imovinske sigurnosti građana i posjetilaca u Kantonu Sarajevo.

U odnosu na najavljene aktivnosti na području Istočnog Sarajeva na dan 9. januar 2023. godine, a povodom kojih su pojedina udruženja uputila javne zahtjeve prema Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo za "postavljanje kontrolnih punktova na međuentitetskoj liniji", policijski komesar održao je stručni kolegij s policijskim rukovodiocima organizacionih jedinica Uprave policije, te je donijet zaključak da će policija Kantona Sarajevo poduzeti sve neophodne mjere i radnje zaštite dostignutog nivoa stanja sigurnosti na području Kantona Sarajevo, kroz, između ostalog, intenziviranje razmjene sigurnosno-interesantnih informacija sa svim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, te pojačano prisustvo policijskih službenika na prostoru Kantona Sarajevo.

Koristimo priliku da apelujemo na predstavnike i članove pojedinih udruženja i organizacija da sve svoje eventualno planirane aktivnosti usklade sa zakonskim propisima, te da svojim javnim istupima ne doprinose kreiranju atmosfere straha i nesigurnosti kod građana i posjetilaca.

Istovremeno, apelujemo i na druge organe i institucije u Bosni i Hercegovini da u okviru svojih nadležnosti i ovlaštenja štite ustavno-pravni poredak, te istraže i procesiraju sve pojedince koji svojim djelovanjem izazivaju i raspiruju nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost.

Građane i posjetioce Kantona Sarajevo molimo za saradnju sa policijom, pozivamo ih da nadležnim policijskim upravama prijave svaki vid eventualnog protivpravnog ponašanja, te da se suzdrže od bilo kakve reakcije na eventualne provokacije koje imaju za cilj narušavanje javnog reda i mira i opće sigurnosti na području našeg kantona.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su nedvosmisleno spremni i sposobni adekvatno odgovoriti svim sigurnosnim izazovima u okvirima svojih nadležnosti", navedeno je u saopćenju MUP-a KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije