Mostarski skakač: Roditelji su me ostavili, a oni su me sklonili s ulice

Radiosarajevo.ba
Mostarski skakač: Roditelji su me ostavili, a oni su me sklonili s ulice
24sata.hr / Amir Hanić

Amir Hanić je dijete iz doma koje su mostarski letači uzeli pod svoje krilo. Ima 23 godine, a trenutno živi od skokova sa Starog mosta.

Dok ne dobije blagoslov starijih skakača, skače sa okolnih skakaona i mostova, visokih po 17 ili 18 metara. Do tada im pomaže u pregovorima s turistima, prikupljanju novca i sličnim juniorskim zadaćama.

"Klub skakača mi je pomogao. Bio sam dijete iz doma, razumiješ. Iz mostarskog dječjeg doma. Kad sam izašao, nisam imao nikoga. Skakači su me sklonili s ulice i dali mi kruh u usta. Počeli su mi pomagati na razne načine, a evo, sad i ja pomažem njima. Kako mi je bilo u domu? Nikako, kako će biti? Loše iskustvo, vjeruj mi. Kad sam imao jednu godinu, roditelji su me tamo ostavili, a izašao sam s 18. Imali smo hranu i krov nad glavom, ali to je sve. Nije to dobar život", priča Amir i gleda u prste kojima gužva cigaretu.

Kaže da je skok sa Starog mosta san svakog Mostarca, prenosi 24sata.hr.

"Kad sam bio manji i kupao se u Neretvi, znao sam stajati dolje, ispod mosta i gledati te momke. Bili su mi fascinantni. I onda još one priče da pravi Mostarac po tradiciji mora skočiti sa Starog mosta... Otišao sam da ih upoznam, a oni su me prihvatili kao svoje dijete. Sedmero ili osmero ih je aktualnih, ali tu ih ima dosta koji skaču na onim tradicionalnim skokovima. A ja, ja sam evo u pripremi. Treniram s manjih skakaonica, s tih sedamnaestak metara, i čekam“, prepričava mladić.

Na pitanje o cijeni skoka, kaže da zavisi od vremena napolju.

"Ako je hladnije, skuplje je. Ako je toplije, jeftinije. Našim ljudima dajemo minimalnu cijenu, strancima višu. Ovisi koliko prikupe. U sezoni to pokušavamo što prije izvesti, da ljudi ne čekaju", pojašnjava Amir.

Njihovo "radno vrijeme" počinje od 10 ujutru i traje do 18 sati, zavisno od turista.

Igor je također jedan od skakača koji se smatra šampionom u ovom gradu. Pojasnio je da čovjek sam mora odlučiti da bude skakač.

"Vidi se to odmah na njemu, kako leti, kako upada, koliko trenira. Moraš skupiti što više skokova s obližnjih pećina da bi se uopće mogao približiti ovome mostu. A i razlike su u skokovima. Kad se bacaš na glavu, opasnije je deset puta od običnog skoka na noge. Imamo ti posebne stilove ovdje. Znaju svi za mostarsku lastu, znaju kako se odražava na noge. Moraš znati što radiš. Isto kao kad se sokol obrušava, mora biti cijeli skupljen u sebe. Tako i mi, i onda propadaš kao strijela. Ispraviš se metar prije udara u vodu. Razumiješ? Ovdje kažemo, s deset metara skačeš. Ali s dvadeset letiš. Kao ptica", govore Amir i Igor.

Amir objašnjava i kako dijele novac od skokova.

"Kao braća", odgovara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije