Mioković o presudi Vikiću: O njegovoj časti je suvišno govoriti

7
L. M.
Mioković o presudi Vikiću: O njegovoj časti je suvišno govoriti
Foto: AA / Dragan Mioković

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je izrečena oslobađajuća prvostepena presuda Draganu Vikiću, komandantu Armije Republike BiH.

Optužnica Dragana Vikića, Jusufa Pušinu, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića tereti da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Ispred Suda su se okupili brojni bivši saborci i građani kako bi iskazali podršku. Jedan od njih je i Dragan Mioković, bivši policijski službenik.

Izrael izveo napad na Iran: Raketama zahvatili grad koji je blizu nuklearnih postrojenja

Izrael izveo napad na Iran: Raketama zahvatili grad koji je blizu nuklearnih postrojenja

Mioković je istakao da je srušen pokušaj da se "nepostojeća krivica i nepostejeće izjednačavanje zločina realizuje u praksi preko leđa i obraza najboljeg među nama".

"Ja sam od prvog dana bio uvjeren da je Dragan Vikić nevin čovjek jer sam svjedočio njegovoj hrabrosti. Nijednog sekunda nisam sumnjao u nevinost časnog komandanta. Ovo što je njemu učinjeno, onaj koji ne zna šta je biti častan, ne zna šta znači preživjeti ono što je on preživio. Ja mu od srca želim da ostane ono što je uvijek bio, legenda odbrane Sarajeva i BiH", istakao je Mioković.

Kazao je i da je o časti Dragana Vikića suvišno govoriti.

"Strašno je što je šest godina morao da brani nešto što je jasno od prvog sata. Ja znam da Dragan Vikić nije posljednji branilac Sarajeva koji će biti u ovu situaciju doveden", zaključio je Mioković.

Oglasio se potom i na Twitteru gdje je iznio detalje sa suđenja.

"U obrazloženju presude Draganu Vikiću, sudija je eksplicitno naveo da je optužnica protiv Vikića bazirana na neprotokolisanom dokumentu sa falsifikovanim Vikićevim potpisom.

I to je sve što treba znati o Tužilaštvu BiH, tužiteljici i Sudu BiH koji je optužnicu potvrdio", naveo je Mioković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije