Ministar Košarac: Izgradnja HE ''Buk Bijela'' ne treba da bude predmet politizacije

8
Radiosarajevo.ba
Ministar Košarac: Izgradnja HE ''Buk Bijela'' ne treba da bude predmet politizacije
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Staša Košarac

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da "Ustavni sud BiH nema legitimitet" da se bavi odlučivanjem o dodjeli koncesija za izgradnju Hidroelektrane ''Buk Bijela'' na rijeci Drini, jer je to slučaj koji treba da riješi Komisija za koncesije BiH, u skladu sa postojećim zakonskim propisima.

''Činjenica da je Ustavni sud BiH na prethodnoj plenarnoj sjednici za dodatnih šest mjeseci produžio rok za rješavanje ovog pitanja, potvrđuje naš javno izrečeni stav da jedino Komisija za koncesije BiH u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije ima zakonsku nadležnost da se bavi predmetnim slučajem'', poručio je ministar Košarac.

Govoreći o zahtjevu 24 poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH koji pred Ustavnim sudom BiH pokušavaju osporiti izgradnju HE ''Buk Bijela'', ministar Košarac je ponovio da, u skladu sa Zakonom o koncesijama BiH, oni ne mogu biti strana u sporu pred Komisijom za koncesije BiH.

''Ustavni sud BiH može da utvrdi postojanje spora, ali nikom ne može dati mandat niti aktivnu legitimaciju da vodi spor u ime i za račun BiH, budući da postupak u skladu sa Zakonom o koncesijama u ime BiH može da vodi isključivo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ili drugi organ koji odredi Vijeće ministara BiH'', naglasio je ministar Košarac.

U vezi sa dijelom odluke da se do januara naredne godine odgodi odlučivanje o privremenoj mjeri kojom se traži obustavljanje primjena odluka, rješenja i ugovora o dodjeli koncesija za izgradnju hidro-energetskih potencijala na rijeci Drini, ministar Košarac je ponovio da Ustavni sud BiH nije nadležan za donošenje takve mjere, jer je Zakonom o koncesijama BiH definisano da se rješavanjem ovog pitanja bavi Komisija za koncesije BiH u svojstvu Zajedničke komisija za koncesije.

Prema njegovim riječima, izgradnja HE ''Buk Bijela'' ne treba da bude političko pitanje niti predmet politizacije, budući da se radi o postrojenju koje će doprinijeti energetskoj bezbjednosti i stabilnosti kako RS i Srbije, tako i Federacije BiH, te omogućiti ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta.

On je naglasio da niko nema pravo da osporava izgradnju postrojenja od kojeg će svi građani imati benefite i koji afitmiše regionalnu saradnju.

On je naglasio da RS ne osporava Federaciji BiH projekte energetske saradnje, te izrazio stav da politički predstavnici na svim nivoima vlasti u BiH umjesto da se bave politizacijom, pažnju treba da usmjere na obezbjeđivanje uslova za ostvarivanje dugoročne energetske sigurnost i stabilnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije