Milanović na Kupresu odao počast poginulim Vukovarskim braniteljima: Govorio o ratu, HVO i ARBiH...

12
FENA
Milanović na Kupresu odao počast poginulim Vukovarskim braniteljima: Govorio o ratu, HVO i ARBiH...
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milanović na Kupresu

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ocijenio je kako je oslobođenje Kupresa 1995. godine bio početak kraja agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Milanović je to izjavio na svečanosti obilježavanja 28. obljetnice vojne operacije Cincar u kojoj je oslobođen Kupres i veći dio Kupreške visoravni. Milanović je položio cvijeće na spomenik Poginulim Vukovarskim braniteljima.

"Ovakve stvari ne smijemo zaboraviti, a da ne bismo zaboravili moramo ponavljati. Ovo je bio početak one slavne Oluje i operacija koje su uslijedile iza nje, Južnog poteza i Maestrala u kojem su skoro do polovice desetog mjeseca 1995. godine, u sudjelovanju s Armijom BiH; a danas tog savezništva i prijateljstva kao da nikada nije ni bilo; i djelovanjem hrvatskih gardijskih brigada i domobranskih brigada, gardijskih brigada HVO-a i vojne policije, oslobođen je prostor kojim ne samo da je završen rat, nego smo natjerali tadašnjeg neprijatelja da sjedne za pregovarački stol, a svaki rat završava pobjedom, ako ne završi pobjedom, on traje svjesno ili nesvjesno", kazao je Milanović.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Predsjednik države uz ratnog zločinca: Zoran Milanović i Tihomir Blaškić za govornicom na Kupresu

Predsjednik države uz ratnog zločinca: Zoran Milanović i Tihomir Blaškić za govornicom na Kupresu

Da nije bilo hrvatskog pješaka tog vremena, poručio je Milanović, ne bi bilo ni hrvatske države, kao ni dejtonske BiH.

"Vi ste omogućili u svim tim operacijama da taj rat završi, da protivnik, tadašnji neprijatelj kaže "izgubili smo", da Banja Luka bude ugrožena realno u tim danima desetog mjeseca 1995. godine i da, najvažnije, hrvatska kopnena vojska, artiljerija, pješaštvo, oklop natjera protivnika na predaju, a ne NATO-ovi bombarderi, jer oni nikada ne dobivaju rat. Rat dobiva pješak, i zato hrvatskom pješaku tog vremena moramo biti vječno zahvalni jer da ih nije bilo ne bi bilo ni hrvatske države, ali ni dejtonske BiH", kazao je Milanović.

Poručio je okupljenima kako je dogovor pod pokroviteljstvom SAD-a u Daytonu "osnova vaše slobode, održanje vašeg identiteta i dobrog osjećaja života u BiH".

Na Kupresu počela misa zadušnica, očekuje se dolazak Zorana Milanovića

Na Kupresu počela misa zadušnica, očekuje se dolazak Zorana Milanovića

"BiH uvijek ističem kao susjednu, prijateljsku i drugu državu, ali državu u kojoj živi hrvatski narod kojeg ima sve manje i manje i čija politička prava se naprosto gaze, i to se nije promijenilo s ovim izborima. Princip je ostao neokrnjen, a to je princip nepravde i nepoštenja, da onaj drugi, o kome ne mislim ništa loše, može birati mog predstavnika, a ja njegovog ne mogu, to se mora promijeniti. To se nije promijenilo niti ovim površnim izmjenama na dan izbora, to je očuvamo i prikazuje se kao milenijska usluga, to nije točno i za to će vam trebati pomoć Hrvatske", kazao je Milanović.

Položaj i status Hrvata u Bosni i Hercegovini za Hrvatsku je, kako je istkanuo, važno pitanje.

"Disonantnost tonova, svadljivost u Hrvatskoj praktički je prestala, odnosno svi se slažemo oko toga što ne valja, kao i oko onoga što treba očuvati, a to je dejtonska BiH. Svatko tko nam je u tome istomišljenik ovdje u BiH je dobrodošao bez obzira na događaj otprije 30 godina. To je nešto što Hrvatska vama mora djelatno omogućiti jer to može, za sada to nije napravila, ali ovo je dobar početak koji se odvija i doći će do faze u kojoj se energija treba pretvoriti jedinicu snage u nekom vremenu, to je naš zadatak. Pomažući Hrvatima u BiH Hrvatska pomaže i sebi", kazao je predsjednik RH-a.

Dodao je kako treba čuvati demokratsku Bosnu i Hercegovinu.

"Za nju se treba boriti, ne vojnim sredstvima, ne jezikom mržnje, ne isključivošću, nego upornim ponavljanjem. Pravna poslovica kaže 'Tko previše dokazuje, ne dokazuje ništa'. Ne možeš se umoriti od dokazivanja, svaki validan dokaz, svaki logičan dokaz ima dodatnu vrijednost", kazao je Milanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije